Budyń domowej roboty z miodem

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie ma to jak domowy budyń – pycha .

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 3,5 szklanki mleka ( 3,2 % )
  • 2 łyżki masła
  • miód do smaku ( dałam pomarańczowy ale może być inny łagodny )
  • aromat waniliowy do smaku
  • kilka pręcików namoczonego szafranu ( lub kilka kropli syntetycznego barwnika żółtego )
  • 4 mandarynki
  • 6 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowo-karmelowy do dekoracji

Zagotować 3 szklanki mleka z  masłem, miodem i aromatem waniliowym ( wg swojego smaku – ma być tak słodki i tak waniliowy jak lubimy ). Dodać szafran lub barwnik ( ma być lekko żółtawy ). Mąkę wymieszać z pozostałym mlekiem ( 1/2 szklanki ) i wlać do gotującego się mleka – gotować na małym gazie aż zgęstnieje . Przelać do pucharków ( wychodzi 4 średnie porcje ) .

Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i dodatkowo pokroić. Posypać nimi przestudzony budyń .

Posypać grubo mielonym cukrem waniliowo- karmelowym  dla dekoracji. Ja podałam jeszcze z  ,, kleksem ,, konfitury pomarańczowej .

file1292831618