Budyń domowej roboty z miodem
Artykuł zewnętrzny
Nie ma to jak domowy budyń – pycha .
Czas : 10 minut
Składniki :
- 3,5 szklanki mleka ( 3,2 % )
- 2 łyżki masła
- miód do smaku ( dałam pomarańczowy ale może być inny łagodny )
- aromat waniliowy do smaku
- kilka pręcików namoczonego szafranu ( lub kilka kropli syntetycznego barwnika żółtego )
- 4 mandarynki
- 6 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowo-karmelowy do dekoracji
Zagotować 3 szklanki mleka z masłem, miodem i aromatem waniliowym ( wg swojego smaku – ma być tak słodki i tak waniliowy jak lubimy ). Dodać szafran lub barwnik ( ma być lekko żółtawy ). Mąkę wymieszać z pozostałym mlekiem ( 1/2 szklanki ) i wlać do gotującego się mleka – gotować na małym gazie aż zgęstnieje . Przelać do pucharków ( wychodzi 4 średnie porcje ) .
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i dodatkowo pokroić. Posypać nimi przestudzony budyń .
Posypać grubo mielonym cukrem waniliowo- karmelowym dla dekoracji. Ja podałam jeszcze z ,, kleksem ,, konfitury pomarańczowej .