Buchty węgierskie

29 października 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 2 szkl. mąki, 2  żółtka, 2 dag świeżych drożdży,125 ml mleka, 2/3 szkl. cukru, 8 dag margaryny, śliwki węgierki lub powidła śliwkowe, cukier puder do oprószenia.

Drożdże, łyżeczkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki rozpuścić w 50 ml letniego mleka. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać żółtka, stopioną zimną margarynę, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka oraz cukru. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godz.następnie ponownie zagnieść ciasto o formować małe bułeczki. Lekko spłaszczyć, ułożyć po 2  wypestkowane śliwki lub łyżeczkę powideł. Ułożyć na natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Bułeczki są rewelacyjne, idealnie miękkie. Świetnie sprawdzą się zarówno jako śniadanie jak i deser.

file1351537948



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...