Buchty węgierskie
Składniki: 2 szkl. mąki, 2 żółtka, 2 dag świeżych drożdży,125 ml mleka, 2/3 szkl. cukru, 8 dag margaryny, śliwki węgierki lub powidła śliwkowe, cukier puder do oprószenia.
Drożdże, łyżeczkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki rozpuścić w 50 ml letniego mleka. Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać żółtka, stopioną zimną margarynę, wyrośnięty zaczyn, resztę mleka oraz cukru. Wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na godz.następnie ponownie zagnieść ciasto o formować małe bułeczki. Lekko spłaszczyć, ułożyć po 2 wypestkowane śliwki lub łyżeczkę powideł. Ułożyć na natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Bułeczki są rewelacyjne, idealnie miękkie. Świetnie sprawdzą się zarówno jako śniadanie jak i deser.