Brzoskwiniowe piersi z kurczaka z patelni grillowej

28 października 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybkie, dietetyczne danie z drobiu. Do zrobienia przez cały rok na patelni grillowej w domu .

Czas : 30 minut + 3 godziny macerowanie

Składniki : 1 duża pierś z kurczaka ( podwójna )

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka sosu sojowego

½ łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka mielonej papryki

1 łyżeczka miodu

6 małych połówek brzoskwiń z syropu

6 łyżeczek konfitury z żurawiny do mięs

½ szklanki syropu z brzoskwiń

Pierś przekroić na pól w poprzek . Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć pastą mięso . Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki ( na całą noc –minimum 3 godziny ). Rozgrzać patelnię grillowi i piec mięso po 5 minut z każdej strony Przykryte pokrywką ) .Potem podlać mięso kilkoma łyżkami syropu , przykryć i smażyć dalej ok. 5 minut . Odkryć – obrócić mięso na drugą stronę i znów podlać kilkoma łyżkami syropu i smażyć przykryte 5 minut . Dolać resztę syropu i dosmażyć pod przykryciem 10 minut przy lekko uchylonej pokrywce by syrop odparował prawie w całości . Tak przygotowane piersi nie są suche a mają wszelkie walory smakowe piersi grillowanych . .

Podawać jako przekąskę z grilla lub jako danie obiadowe ( z ryżem na sypko lub ziemniakami pieczonymi ) .



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz