Brzoskwiniowe piersi z kurczaka z patelni grillowej
Szybkie, dietetyczne danie z drobiu. Do zrobienia przez cały rok na patelni grillowej w domu .
Czas : 30 minut + 3 godziny macerowanie
Składniki : 1 duża pierś z kurczaka ( podwójna )
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka miodu
6 małych połówek brzoskwiń z syropu
6 łyżeczek konfitury z żurawiny do mięs
½ szklanki syropu z brzoskwiń
Pierś przekroić na pól w poprzek . Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć pastą mięso . Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki ( na całą noc –minimum 3 godziny ). Rozgrzać patelnię grillowi i piec mięso po 5 minut z każdej strony Przykryte pokrywką ) .Potem podlać mięso kilkoma łyżkami syropu , przykryć i smażyć dalej ok. 5 minut . Odkryć – obrócić mięso na drugą stronę i znów podlać kilkoma łyżkami syropu i smażyć przykryte 5 minut . Dolać resztę syropu i dosmażyć pod przykryciem 10 minut przy lekko uchylonej pokrywce by syrop odparował prawie w całości . Tak przygotowane piersi nie są suche a mają wszelkie walory smakowe piersi grillowanych . .
Podawać jako przekąskę z grilla lub jako danie obiadowe ( z ryżem na sypko lub ziemniakami pieczonymi ) .