Brzoskwiniowe piersi z kurczaka z patelni grillowej

28 października 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybkie, dietetyczne danie z drobiu. Do zrobienia przez cały rok na patelni grillowej w domu .

Czas : 30 minut + 3 godziny macerowanie

Składniki : 1 duża pierś z kurczaka ( podwójna )

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka sosu sojowego

½ łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżeczka mielonej papryki

1 łyżeczka miodu

6 małych połówek brzoskwiń z syropu

6 łyżeczek konfitury z żurawiny do mięs

½ szklanki syropu z brzoskwiń

Pierś przekroić na pól w poprzek . Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć pastą mięso . Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki ( na całą noc –minimum 3 godziny ). Rozgrzać patelnię grillowi i piec mięso po 5 minut z każdej strony Przykryte pokrywką ) .Potem podlać mięso kilkoma łyżkami syropu , przykryć i smażyć dalej ok. 5 minut . Odkryć – obrócić mięso na drugą stronę i znów podlać kilkoma łyżkami syropu i smażyć przykryte 5 minut . Dolać resztę syropu i dosmażyć pod przykryciem 10 minut przy lekko uchylonej pokrywce by syrop odparował prawie w całości . Tak przygotowane piersi nie są suche a mają wszelkie walory smakowe piersi grillowanych . .

Podawać jako przekąskę z grilla lub jako danie obiadowe ( z ryżem na sypko lub ziemniakami pieczonymi ) .



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...