Bruschetta ze szpinakiem i botwinką

12 kwietnia 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

200g szpinaku mrożonego
ciabatta (ew.kromki czerstwego chleba)
2 pęczki botwniki
4 ząbki czosnku
100g sera lazur
8 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

– Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy przez 12 minut.
– Następnie myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Dodajemy do szpinaku. Dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.
– Na patelni grilowej podsmażamy ciabattę pokrojoną w ukośne 2 cm kromki, aż będzie chrupiąca.
– Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera lazur.