Brownie z malinami
Artykuł zewnętrzny
Idealne ciasto na piknik w zbliżającym się sezonie na maliny.
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki cukru
- 4 duże jaja
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g malin – ja użyłam mrożonych
- masło do formy
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180oC.
- Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z masłem w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając od czasu do czasu. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do wystygnięcia.
- Do czekolady dodać cukier, a następnie po jednym jajku, każde dokładnie łącząc z masą przy pomocy trzepaczki.
- Dodać cukier waniliowy, mąkę z solą i delikatnie mieszając połączyć ciasto w gładką masę.
- Masę wymieszać ostrożnie z malinami i przelać do formy wysmarowanej masłem.
- Piec 45 minut.