Amerykańskie ciasto czekoladowe Brownie
Długo szukałam idealnego przepisu na amerykańskie Brownie. Urzeczona smakiem i konsystencją tego pysznego ciasta postanowiłam wypróbować swoje kulinarne zdolności i sama upiec tego najsłynniejszego zakalca na świecie.
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
kostka masła
3 jajka
ok. 300 g cukru
ok. 100 g mąki pszennej
szczypta soli
Wykonanie:
Masło i czekoladę rozpuścić w garnku i zostawić do wystygnięcia. Jajka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Połączyć z wystudzoną masą czekoladową oraz mąką. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez mniej więcej 20 minut.
Uwaga!
Ciasto wyglądem przypomina zakalec, dlatego nie zrażajcie się jego formą. Najważniejszy jest smak!
Obowiązkowa pozycja dla amatorów słodkich, czekoladowych przysmaków.