Brokuły Frittata z tostami pomidorowymi i mlekiem bananowym
Składniki
2 obrane, pokrojone banany
3 i 1/3 szklanki półtłustego mleka
2 szklanki różyczek brokułów
5 kromek pełnoziarnistego pieczywa
1/3 szklanki niskotłuszczowego sera Swiss
¼ szklanki liści bazylii
2 duże jajka i 2 duże białka
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, przekrojone na pół
1 obrany pomidor pokrojony w 4 plastry
Pokrojone banany rozdzielić do 4 szklanek, rozgnieść i wypełnić szklankę mlekiem do ¾ wysokości, schłodzić. Różyczki brokułów wymieszać z łyżką wody, umieścić w żaroodpornym naczyniu, przykryć i podgrzewać w mikrofalówce około 2 minut aż brokuły zmiękną. Zdjąć pokrywkę i pozostawić do ostudzenia. Pokroić kromkę chleba i zanurzyć w 1/3 pozostałego mleka, pozostawić kilka minut, aż do rozmięknięcia chleba. Dodać brokuły, ser, bazylię, jajka, ½ łyżki soli i pieprzu. Połowę oleju rozgrzać na średnim ogniu, przelać całość i smażyć około 2 minut, do momentu aż jajka się zetną. Zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem kolejne 6-7 minut. Z pozostałych kromek chleba zrobić tosty, posypać czosnkiem i położyć plasterek pomidora. Skropić tosty oliwą z oliwek. Przekroić frittatę na 4 części, podawać z tostem i mlekiem bananowym.
W związku z premierą programu ,,Anna Olson: Sezon na świeżość” (9 marca, 17:00) na antenie kanału kulinarnego kanału Polsat Food Network, prezentujemy dwa przepisy na bazie warzyw, które idealnie sprawdzą się w codziennym menu.