Bratkowa uczta

21 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku
torebka mieszanki sałat (mix baby)
kilka liści młodej botwinki
kilka liści rukoli
1 ogórek perski pokrojony na ćwiartki
1 klementynka pokrojona na małe trójkąty
12 małych kwiatów bratka
20 dag sera ricotta, rozdrobnionego
4 szczypty płatków kokosowych
1 szczypta soli
pieprz czarny

Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek, ocet i zmiażdżony czosnek w małej misce. Odstawić na 30 min. Usunąć czosnek. Wymieszać sałatę, ogórki, klementynkę, bratki i ser ricotta w dużej misce. Dodać sos i wymieszać z sałatką. Posypać solą, kokosem i pieprzem. Podawać natychmiast.
Uwaga: W kuchni wykorzystuje się kwiatki bratka, które zbieramy od kwietnia do października. Bratek dobrze komponuje się w sałatkach, daniach warzywnych, zupach, sałatkach owocowych, może być również zatopiony w kostkach lodu i podany do napoju. Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów. Reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, ma działanie moczopędne i odtruwa organizm. Bratki maja zastosowanie w infekcjach dróg moczowych, nadciśnieniu i chorobach oczu.