Bratkowa uczta

21 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku
torebka mieszanki sałat (mix baby)
kilka liści młodej botwinki
kilka liści rukoli
1 ogórek perski pokrojony na ćwiartki
1 klementynka pokrojona na małe trójkąty
12 małych kwiatów bratka
20 dag sera ricotta, rozdrobnionego
4 szczypty płatków kokosowych
1 szczypta soli
pieprz czarny

Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek, ocet i zmiażdżony czosnek w małej misce. Odstawić na 30 min. Usunąć czosnek. Wymieszać sałatę, ogórki, klementynkę, bratki i ser ricotta w dużej misce. Dodać sos i wymieszać z sałatką. Posypać solą, kokosem i pieprzem. Podawać natychmiast.
Uwaga: W kuchni wykorzystuje się kwiatki bratka, które zbieramy od kwietnia do października. Bratek dobrze komponuje się w sałatkach, daniach warzywnych, zupach, sałatkach owocowych, może być również zatopiony w kostkach lodu i podany do napoju. Zawiera dużo witaminy C i mikroelementów. Reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, ma działanie moczopędne i odtruwa organizm. Bratki maja zastosowanie w infekcjach dróg moczowych, nadciśnieniu i chorobach oczu.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...