Botwinka na cielęcinie

12 września 2011, dodał: marcellka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 25 dag cielęciny z kością
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 pietruszka (8 dag)
  • 5 dag selera
  • 3-4 dag pora
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 szklanka kwasu z buraków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag śmietany 18-procentowej (lub jogurtu naturalnego)
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie

Mięso starannie opłukać, zalać w garnku 6 szklankami zimnej wody, zagotować, posolić.

Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 40 min. Pod koniec gotowania dodać pieprz. Wywar przecedzić.

Botwinkę przebrać, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek. Liście i łodygi pokroić, dodać do wrzącego wywaru i gotować 10 min. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać kwas z buraków, przyprawić do smaku cukrem i solą. Zaprawić zupę mąką wymieszaną z wodą i zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniakami.

file1315821872