Botwinka na cielęcinie

12 września 2011, dodał: marcellka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 25 dag cielęciny z kością
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 pietruszka (8 dag)
  • 5 dag selera
  • 3-4 dag pora
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 szklanka kwasu z buraków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag śmietany 18-procentowej (lub jogurtu naturalnego)
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie

Mięso starannie opłukać, zalać w garnku 6 szklankami zimnej wody, zagotować, posolić.

Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 40 min. Pod koniec gotowania dodać pieprz. Wywar przecedzić.

Botwinkę przebrać, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek. Liście i łodygi pokroić, dodać do wrzącego wywaru i gotować 10 min. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać kwas z buraków, przyprawić do smaku cukrem i solą. Zaprawić zupę mąką wymieszaną z wodą i zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniakami.

file1315821872



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...