Botwinka na cielęcinie
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 25 dag cielęciny z kością
- 1 marchewka (10 dag)
- 1 pietruszka (8 dag)
- 5 dag selera
- 3-4 dag pora
- 2 pęczki botwinki
- 1 szklanka kwasu z buraków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 20 dag śmietany 18-procentowej (lub jogurtu naturalnego)
- 6-8 ziaren pieprzu
- 1,5 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól
Przygotowanie
Mięso starannie opłukać, zalać w garnku 6 szklankami zimnej wody, zagotować, posolić.
Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 40 min. Pod koniec gotowania dodać pieprz. Wywar przecedzić.
Botwinkę przebrać, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek. Liście i łodygi pokroić, dodać do wrzącego wywaru i gotować 10 min. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać kwas z buraków, przyprawić do smaku cukrem i solą. Zaprawić zupę mąką wymieszaną z wodą i zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę.
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniakami.