Botwinka na cielęcinie

12 września 2011,
dodał: marcellka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 25 dag cielęciny z kością
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 pietruszka (8 dag)
  • 5 dag selera
  • 3-4 dag pora
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 szklanka kwasu z buraków
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag śmietany 18-procentowej (lub jogurtu naturalnego)
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól

Przygotowanie

Mięso starannie opłukać, zalać w garnku 6 szklankami zimnej wody, zagotować, posolić.

Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do wrzącego wywaru i gotować 40 min. Pod koniec gotowania dodać pieprz. Wywar przecedzić.

Botwinkę przebrać, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek. Liście i łodygi pokroić, dodać do wrzącego wywaru i gotować 10 min. Zakwasić sokiem z cytryny, dodać kwas z buraków, przyprawić do smaku cukrem i solą. Zaprawić zupę mąką wymieszaną z wodą i zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniakami.

file1315821872



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.