Borówkowy torcik z bitą śmietaną

23 czerwca 2013,
dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Podobno nie ma drugiego owocu, który zawierałby tak ogromną ilość antyoksydantów jak jagody.

Biszkopt

-3 jajka
-1/3 szklanki cukru pudru
-pół szklanki mąki
-niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli.

Przepis na biszkopt: Białka ubij ze szczyptą soli. W innym naczyniu wymieszaj żółtka z cukrem na gładką masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszaj. Połącz z ubitymi białkami i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Masa nie ma być jednolita, by nie stracić swojej puszystości. Wlewamy do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (tylko spód) blachy (ja używam tortownicy o średnicy 26cm). Pieczemy ok.25 minut w temperaturze 180 stopni.

Kolejne warstwy:

-4,5 szklanki borówek lub innych jagód
-2 wiśniowe galaretki
-660g śmietany do ubijania (30% lub 36%)
-ok. 6 łyżek cukru (według uznania)

Przygotuj galaretkę i odstaw by lekko zgęstniała (2 galaretki rozpuść w ok.700ml wody)

Pierwsza i trzecia warstwa:

Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubij z trzema łyżeczkami cukru w schłodzonym pojemniku.

Troszkę mniej niż połowę bitej śmietany rozsmaruj na upieczonym biszkopcie

Na bitej śmietanie ułóż umyte jagody.

Druga i czwarta warstwa: Połowę lekko zastygniętej galaretki rozlej
na jagody i odstaw do zamrażalnika do momentu zastygnięcia.

Górę udekoruj według własnego uznania.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.