Bogata zapiekanka ziemniaczana

14 listopada 2010, dodał: kate1980
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków

kawałek sera żółtego

opakowanie sera lazur niebieskiego

3 ząbki czosnku

3 pomidory

1/2 puszki kukurydzy

40 dag mięsa mielonego

5-6 pieczarek

2 cebule

1 cukinia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać  a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie(ok. 20 minut). Cukinię pokroić w plastry dowolnie doprawić do smaku i podsmażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć ziemniaki wraz z cukinią. Następnie wyłożyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kolejną warstwą są pokrojone w plasterki pieczarki posypać je kukurydzą. Mięso mielone podsmażyć na oleju dodając czosnek oraz sól i pieprz. Wyłożyć jako kolejna warstwę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić je w plasterki wykładając na mięsie. Następnie posypać je serem żółtym oraz pleśniowym i rozkruszyć kosteczkę bazylii. Piec ok. 40 minut.

file1289740840