Boczniaki z sosem paprykowym

10 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 60 dag boczniaków,
  • 15 dag gotowanej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plastry,
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina

Sos: 1 cebula /8 dag/, 3 czerwone papryki /40 dag/,  2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, ¼ łyżeczki pieprzu białego Prymat, szczypta chili Prymat, sól

Przyrządzanie:

Przygotować sos: cebulę obrać i drobno posiekać, Paprykę opłukać, przeciąć, oczyścić z pestek oraz szypułek i pokroić w kostkę. Cebulę dusić na oleju około 5 min, po czym dodać paprykę i dusić jeszcze 15 min. Dodać koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody i sos zmiksować. Ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem białym i kajeńskim oraz papryką w proszku.

Grzyby opłukać, odkroić twarde miejsca, po czym pokroić je na cienkie paski, skropić winem, posolić oraz popieprzyć. Plastry szynki złożyć wzdłuż na pół, ułożyć na nich grzyby i  tak zwinąć szynkę aby powstał mały pęczek Pęczki układać na grill i  piec 6-8 min stale je odwracając Podawać z sosem paprykowym i grzankami z  chleba przygotowanymi na grillu. .

www.prymat.pl