Boczniaki w pomidorach – wege obiad

20 stycznia 2016, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Pyszny i ekspresowy wegetariański obiad z grzybami w roli głównej. Boczniaki do złudzenia przypominają mięso – odpowiednio doprawione doskonale imitują flaczki! A są zdecydowanie lżej strawne, mniej kaloryczne i po prostu zdrowsze.

Spróbujcie! :)

bbb

składniki:

250 g boczniaków
1 marchewka
2 ziemniaki
pół żółtej papryki
0,5 kg świeżych pomidorów (lub 1 puszka)
pół cebuli
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju, dodaj pokrojoną marchewkę i paprykę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, dolej pół szklanki wody i duś 10 minut pod przykryciem(aż ziemniaki będą miękkie). W tym czasie umyj i pokrój w paski grzyby, dodaj do warzyw wraz z pomidorami, przypraw do smaku pieprzem, solą i chilli i duś jeszcze kwadrans.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Spróbuj Tai Chi i dlaczego warto
Do tego chyba trzeba mieć cierpliwość. Te ruchy są takie powolne, dokładne. Zabrakłoby mi...
Jak ugotować kalafior?
> Anays napisał/a: > Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później...
sposób na paznokcie
To chyba nie masz problemu z łamaniem paznokci. :D U mnie jak jeden...
Metamorfoza fryzury
Mając włosy do ramion najpierw spróbowałabym drobnej zmiany. Zawsze można pójść krok dalej,...