Boczniaki w pomidorach – wege obiad
Artykuł zewnętrzny
Pyszny i ekspresowy wegetariański obiad z grzybami w roli głównej. Boczniaki do złudzenia przypominają mięso – odpowiednio doprawione doskonale imitują flaczki! A są zdecydowanie lżej strawne, mniej kaloryczne i po prostu zdrowsze.
Spróbujcie! :)
składniki:
250 g boczniaków
1 marchewka
2 ziemniaki
pół żółtej papryki
0,5 kg świeżych pomidorów (lub 1 puszka)
pół cebuli
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju, dodaj pokrojoną marchewkę i paprykę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, dolej pół szklanki wody i duś 10 minut pod przykryciem(aż ziemniaki będą miękkie). W tym czasie umyj i pokrój w paski grzyby, dodaj do warzyw wraz z pomidorami, przypraw do smaku pieprzem, solą i chilli i duś jeszcze kwadrans.