Koreczki z boczkiem zawijanym z morelą

4 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

koreczkowe zawijaski na ciepło

składniki:

  • cienkie plastry chudego boczku wędzonego, parzonego (po jednym na roladkę)
  • morele suszone (j.w.)
  • 100 brandy (niekoniecznie)
  • migdały
  • kawałek sera żółtego twardego
  • papryka mielona w proszku
  • wykałaczki drewniane

Sos:

  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka konfitury morelowej
  • sos słodko-ostry chili

sposób przygotowania: Morele możemy namoczyć w alkoholu, ale nie jest to konieczne. Powinny być jednak dość miękkie, nie za bardzo wysuszone. Do każdej, w miejsce po pestce, wkładamy po jednym migdale i słupku/kawałku żółtego sera, „zamykamy” owoc. Z plastrów boczku odkrawamy skórę jeśli ją ma i wycinamy delikatnie ew. chrząstki. Każdy plaster oprószamy lekko papryką mieloną, układamy przy jednym brzegu jedną morelę i zwijamy a następnie spinamy drewnianą wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy na suchej, mocno nagrzanej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron. Zrumienione zawijaski przekładamy na półmisek i podajemy gorące z dodatkiem sosu. Sos: jogurt mieszamy z konfiturą morelową i doprawiamy sosem słodko-ostrym chili w/g własnego smaku:

file1294136807