Koreczki z boczkiem zawijanym z morelą
koreczkowe zawijaski na ciepło
składniki:
- cienkie plastry chudego boczku wędzonego, parzonego (po jednym na roladkę)
- morele suszone (j.w.)
- 100 brandy (niekoniecznie)
- migdały
- kawałek sera żółtego twardego
- papryka mielona w proszku
- wykałaczki drewniane
Sos:
- kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka konfitury morelowej
- sos słodko-ostry chili
sposób przygotowania: Morele możemy namoczyć w alkoholu, ale nie jest to konieczne. Powinny być jednak dość miękkie, nie za bardzo wysuszone. Do każdej, w miejsce po pestce, wkładamy po jednym migdale i słupku/kawałku żółtego sera, „zamykamy” owoc. Z plastrów boczku odkrawamy skórę jeśli ją ma i wycinamy delikatnie ew. chrząstki. Każdy plaster oprószamy lekko papryką mieloną, układamy przy jednym brzegu jedną morelę i zwijamy a następnie spinamy drewnianą wykałaczką. Tak przygotowane roladki układamy na suchej, mocno nagrzanej patelni i obsmażamy ze wszystkich stron. Zrumienione zawijaski przekładamy na półmisek i podajemy gorące z dodatkiem sosu. Sos: jogurt mieszamy z konfiturą morelową i doprawiamy sosem słodko-ostrym chili w/g własnego smaku: