BocianCafe herbaty – opinia testerki

10 marca 2012, dodał: AnnaA-G
Artykuł zewnętrzny
Herbata jest najbardziej popularnym napojem na całym świecie. Odmian herbaty jest bardzo dużo. Początki sięgają X w. p.n.e. już w Chinach. Ceremonia parzenia herbaty powstała w Japonii. Związane jest to z filozofią buddyzmu. W odpowiedni sposób przyrządza się się ją i podaje.
Do Anglii herbata trafiła w 1658 roku za sprawą Thomasa Garrawaya kupca i właściciela sklepu w Londynie. Przełom w piciu herbaty nastąpił w roku 1662, kiedy to król Karol II ożenił się z portugalską księżniczką Katarzyną Berganzą, miłośniczką herbaty. Przywiozła ona skrzynię chińskiej czarnej herbaty; w posagu. Katarzyna, wielbicielka herbaty, zaczęła pijać ją we dworze w delikatnych, przeświecających chińskich miseczkach. Generalnie herbata stanowiła novum, głównie spożywano piwo czy wino, gdyż woda nie nadawała się do picia. Filiżanka tego napoju gasiła pragnienie jak również stanowiła napar bezpieczny, wzmacniający, a zarazem orzeźwiający o doskonałym smaku. Herbatę podawano w porcelanie co podkreślało zamożność domów w XVII-XVIII w.
Anglicy mają swój five o’ clock po południu, gdyż wtedy mają najwięcej czasu na odpoczynek.  Piją herbatę z mlekiem. I co ważne do niego  dolewa się herbatę wcześniej zaparzoną. Nigdy odwrotnie.
W Polsce rozpowszechniła się dopiero w XVIII w. Jednak, że była drogim produktem pita była na dworze królewskim oraz na dworach magnackich. Bardziej stanowiła lek na różne dolegliwości.
Rodzaje i sposoby przyrządzania:
  • Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C) Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.
  • Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.
  • Herbata czerwona. Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.
Nawiązując kontakt ze sklepem internetowym Bocian Cafe przy współpracy z portalem Uroda i Zdrowie mogłam spróbować bardzo dobrych aromatycznych herbat z różnymi dodatkami.
Herbata zielona typu Sencha z dodatkiem papai i kwiatów nagietka o wyśmienitym owocowym aromacie. Delikatna, wiosenna, kwiatowa woń, słodka dzięki papai. Barwa jasna.
Sposób przygotowania:
Sencha jest odmianą japońskiej zielonej herbaty, przygotowywana bez mielenia liści. Co widać na załączonym obrazku. Zatem do szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać 3 min.
cena: 6,99 za 50 g
Herbata cejlońska czarna o smaku kaktusowym. z dodatkiem kwiatu jaśminu, chabru i owoców kandyzowanych oraz wspaniałym aromacie kaktusowym.  Mocna, wyrazista. Barwa  ciemna.
Sposób przygotowania:
Do  szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać ok. 5 min.
cena: 6,49 za 50 g
Herbata (czerwona) Pu-Erch  Rum & Wiśnia z dodatkiem hibiskusa i aromatem rumowo-wiśniowym. Bardzo intensywny smak herbaty. Słodko-kwaśna, wyczuwalny delikatny smak wiśni. Ciemna barwa.
Sposób przygotowania:
Do  szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać 3 min.
cena: 6,99 za 50 g
Cieszę się ogromnie, że mogłam wypróbować innych odmian herbat o różnych aromatach. Jest to cenne doświadczenie i na pewno będą one gościć w mojej kuchni.
 
Bogaty asortyment herbat znajduje się na stronie:  BocianCafe
 
Zapraszam również do serwisu

Autor: AnnaA-G



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...