Bób z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 30 dkg bobu
- 30 dkg kurek
- 10 dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku albo 1 łyżeczka czosnku suszonego granulowanego
- 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego t.greckiego
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
- do smaku: sól i pieprz czarny mielony
Opis przygotowania
Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, tylko większe przekroić na pół.
Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 min. (15 – jeśli bób nie jest już młody), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyć chwilę aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 min.. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i bób, zagotować i …gotowe, można podawać np. z ciemnym pieczywem. Ja uważam, że mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać suszoną bazylię albo oregano – wedle własnego smaku (suszone zioła dodajemy podczas duszenia grzybów).
Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 min. (15 – jeśli bób nie jest już młody), odcedzić, przelać zimną wodą, obrać z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażyć chwilę aż grzyby puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 min.. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać zieleninę i bób, zagotować i …gotowe, można podawać np. z ciemnym pieczywem. Ja uważam, że mięta pasuje tu doskonale, ale można dodać suszoną bazylię albo oregano – wedle własnego smaku (suszone zioła dodajemy podczas duszenia grzybów).
Przepis dodany przez: Pyza