BlogerChef 2013 – finał i laureaci

Avatar photo
26 czerwca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Poznaliśmy pierwszego w Polsce BlogerChef’a!

blog1

blog22

 

Została nim Maria Banach, poznanianka, autorka bloga „Gruszka z fartuszka”. Blogerka-laureatka kulinarnego konkursu zachwyciła jurorów przede wszystkim smażoną piersią z kaczki podaną z sosem z aronii i czerwonego wina. – Pierwsze zadanie poszło w miarę gładko, a pozytywne oceny jury uniosły mnie jakieś 10 cm nad ziemię – przyznała Marysia.

 blog4

blog5

blog3

 

Wielki Finał BlogerChef’a za nami

blog6

W miniony weekend, 22-23 czerwca br., zwykle zaciszny i urokliwy kompleks hotelowo-restauracyjny Columna Medica**** w Łasku k/Łodzi (columnamedica.com), stał się centrum wydarzeń kulinarnej blogosfery. W parku sosnowym otaczającym obiekt stanęły stanowiska do gotowania, przy których zwycięzcy półfinałowych eliminacji konkursu BlogerChef przygotowywali swoje finałowe potrawy.

blog11

Dania własne i czarna skrzynka

pudelko

Przed piątką finalistów stanęły dwa zadania. Pierwszym było przyrządzenie na oczach jury i gości dania własnego, zgłoszonego wcześniej. Drugie zadanie okazało się nieco trudniejsze. Polegało na zaimprowizowaniu dania ze składników z tzw. czarnej skrzynki i ograniczonej puli innych składników.

blog7

 

blog10

 

blog2

Produktami obowiązkowymi były: piersi z kurczaka, suszone pomidory w oleju z ziołami oraz ser sałatkowy Festina. Każdy z finalistów w zupełnie inny sposób je wykorzystał. Na talerzach pojawiła się m.in. sałatka na ciepło z kurczakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami, roladki drobiowe faszerowane kaszą kuskus, orientalne roladki i dwie inne propozycje.

blog17

blog13

Poziom był bardzo wyrównany. Wiele z dań jakie dziś kosztowaliśmy moglibyśmy z powodzeniem włączyć do menu dobrej restauracji – komentował Wiesław Bober, uznany szef kuchni i jeden z jurorów.

blog14

 

blog15

 

blog16

W jury zasiadło także dwóch innych specjalistów z branży gastronomicznej – Mirek Drewniak oraz Marek Mocny. Na wydarzeniu gościło ponadto wielu przedstawicieli Partnerów, którzy wprost obsypali finalistów prezentami. Blogerzy wyjechali z najwyższej jakości sprzętem kuchennym oraz całym mnóstwem innych nagród rzeczowych.

blog13

A pozakonkursowo…

Ale nie tak od razu, gdyż Finał konkursu BlogerChef nie zakończył szeregu atrakcji jakie przygotowali organizatorzy. Pierwszą z nich była konferencja, podczas której blogerzy dowiedzieli się o sekretach nawiązywania i utrzymywania relacji z firmami dzięki pomysłowemu wystąpieniu Krystiana Cieślaka z agencji Citybell Consulting.

przys

Michał Długosz z firmy Conversion, wyjaśnił następnie w jaki sposób mierzyć zaangażowanie czytelników blogów kulinarnych i jak owe zaangażowanie zwiększać.

aqllegro

Po przerwie kawowej, blogerka (kuchniokracja.hanami.pl) i japonistka Magdalena Tomaszewska-Bolałek zabrała gości do kulinarnego świata Kraju Kwitnącej Wiśni. Opowiedziała o tradycjach japońskiego stołu, ceremoniach herbacianych oraz dalekowschodnich słodyczach i sztuce prezentacji dań.

sery

Spotkanie zwieńczył polski akcent w postaci prelekcji na temat serowarstwa oraz szlachetnych długodojrzewających serów z linii Old Poland. Uczestnicy mieli też okazję wspomniane sery spróbować. Najpierw sauté i z prostymi dodatkami, a następnie w towarzystwie win, które przedstawiał sommelier Grzegorz Wrona (winnepola.pl).

blog18

 

blog20

 

Kolacja o smaku… lasu sosnowego

kolacja

Smaku Finałowi BlogerChef’a dodała wieczorna uroczysta kolacja, ze specjalnym autorskim menu szefa kuchni Columna Medica**** Pawła Pyry. Na przystawkę podany został (w zamkniętym słoiczku) podwędzany i jeszcze dymiący befsztyk tatarski. Następnie na stołach pojawił się krem z pokrzywy z jajkiem sous-vide oraz pietruszkową pianką. Danie główne stanowiła polędwica wołowa w towarzystwie sosu z pieczonych raków, obok zapiekanki z grzybów, selera i gruszki. Deser również nie należał do codziennych. Był nim parfait z młodych pędów sosny, galaretka z jeżyny oraz sezamowa szyszka. – Czegoś takiego nigdy jeszcze nie jadłem! Wyszukane składniki, ciekawe kompozycje i piękna aranżacja… Jestem pod wrażeniem kreatywności kucharza – mówił jeden z gości. Również organizatorzy konkursu BlogerChef, Katarzyna Szatkowska (wkrainiesmaku.pl) i Marek Bielski (docenpolskie.pl) bardzo chwalili sobie współpracę z Pawłem Pyrą. – Paweł Pyra służył nam nieocenioną wprost pomocą. Dzięki jego zaangażowaniu i wsparciu zarządu centrum Columna Medica**** udało nam się zrealizować Finał na takim poziomie – podkreśla Marek. Nie tylko Finał, ale także Piknik kulinarny w niedzielę – dodaje Kasia.

Wiecej o Pikniku BlogerChef’a w kolejnym artykule.

Konkurs BlogerChef – innowacyjny projekt skierowany dla osób prowadzących blogi kulinarne. Półfinały konkursu odbywają się co miesiąc od stycznia do maja br., w najlepszych w kraju restauracjach. Zgłoszenia do półfinałów, przyjmowane są poprzez aplikację na fanpage BlogerChef’a. Do półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego i przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł pierwszego w Polsce BlogerChef’a.

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl

Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl/#!/o-konkursie

Patronat honorowy nad konkursem sprawuje Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patronat medialny: Smaker.pl, Internia.pl, NaszeMiasto.pl, PolskaGotuje.pl, JedzJedz.pl, NewsGastro.pl, Horeca.pl

Partnerzy: Kenwood, DeLonghi, Stalgast, Fiskars, Big Green Egg, Porcelana Bogucice, wydawnictwo MUZA, Grupa 365 NET, Old Poland, Hotel Columna Medica****

Sponsorzy: Winiary, Oerlemans, Jan Niezbędny, OLE!, Kenolux, system jakości żywności QAFP, Nasz Kurczak, Appetita, Teekanne

Organizatorzy:

blog9

Katarzyna Szatkowska – dietetyk na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl.

 

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.