Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym

28 stycznia 2014, dodał: Moje Kucharzenie
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor. 

 

Sos pieczarkowy: 

  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować mleko, dodać usmażone pieczarki. W wodzie rozetrzeć mąkę aby nie było grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się mleka z pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać lubczyk i wymieszać. 

Bliny podawać polane sosem pieczarkowym. 

file1390931206