Bliny ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki:
- 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka lubczyku
Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż pieczarki puszczą sok. W garnku zagotować mleko, dodać usmażone pieczarki. W wodzie rozetrzeć mąkę aby nie było grudek. Dodać śmietanę i wymieszać. Całość dodać do gotującego się mleka z pieczarkami. Mieszać aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać lubczyk i wymieszać.
Bliny podawać polane sosem pieczarkowym.