Bliny z ryżu

18 lipca 2011,
dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny
    • 20 dag ryżu
    • 2 łyżki masła
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • sól
    • olej

      Ryż dokładnie opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty. Odcedzić wodę, do ryżu wlać mleko, dodać sól i masło. Gotować jeszcze przez 15 minut. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Utarte żółtka połączyć z osączonym ryżem, dodać pianę z białek, całość zmiksować. Z otrzymanej masy formować łyżką kulki i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Bliny można podawać na słodko posmarowane powidłami albo z pikantnymi dodatkami, np. z pastą śledziową.



      FORUM - bieżące dyskusje

      jaką wodę pić?
      Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
      Ogólnie o zdrowiu
      Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
      Problem z włosami
      No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
      Na Jesienne smutki jakie zapachy?
      O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

      Preferencje plików cookies

      Inne

      Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

      Niezbędne

      Niezbędne
      Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

      Reklamowe

      Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

      Analityczne

      Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

      Funkcjonalne

      Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

      Wydajnościowe

      Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.