Bliny z ryżu

18 lipca 2011, dodał: Ciupakabra
Artykuł zewnętrzny
    • 20 dag ryżu
    • 2 łyżki masła
    • 3 jajka
    • 2 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • sól
    • olej

      Ryż dokładnie opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody i gotować 2 minuty. Odcedzić wodę, do ryżu wlać mleko, dodać sól i masło. Gotować jeszcze przez 15 minut. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Utarte żółtka połączyć z osączonym ryżem, dodać pianę z białek, całość zmiksować. Z otrzymanej masy formować łyżką kulki i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Bliny można podawać na słodko posmarowane powidłami albo z pikantnymi dodatkami, np. z pastą śledziową.



      FORUM - bieżące dyskusje

      Odciski na palcach stóp
      Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
      Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
      Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
      Nocleg Rewa
      Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
      Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
      Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...