Blender próżniowy – opinie i porady dotyczące korzystania

7 września 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Blender próżniowy, nazywany inaczej kielichowym to ostatnio najnowszy trend. Każda Pani domu, sportowiec, czy miłośnik zdrowego odżywiania z pewnością nie raz korzystał z blendera. Jednak na rynku co rusz pojawiają się nowe modele i czasami nie jesteśmy w stanie nadążyć na nowinkami. Dlatego przygotowałam dla Was najważniejsze informacje dotyczące blendera próżniowego.

blender próżniowy

Co to takiego?

Blender próżniowy powstał, aby podczas używania sprzętu ograniczyć uszkodzenia i utratę najbardziej cennych składników odżywczych, które są zawarte w warzywach czy owocach. W tradycyjnym blenderze podczas pracy powstają cząsteczki powietrza, które wnikają w jedzenie. Dzięki temu pozbawiamy naszych produktów najcenniejszych składników takich jak błonnik, czy witaminy. Bardzo często idzie to w parze z utratą kolory oraz zapachu produktu. W blenderze próżniowym praca odbywa się bez powietrza, dzięki czemu unikamy całego złego procesu. Ponad to jedzenie przygotowane w blenderze próżniowym będzie się o wiele wolniej psuło. W skrócie – blender próżniowy odsysa powietrze z kielicha.

Rodzaje i typy

Zerknijcie na ranking kielichowy blenderów próżniowych tutaj: https://www.prorankingi.pl/rankingi/male-agd-do-kuchni/blender-kielichow. Z pewnością ułatwi Wam to wybór tego najlepszego, wśród wielu marek. Najlepsze w blenderach próżniowych jest ich proste wykonanie połączone z najnowszą technologią. Dzięki temu Wasze posiłki, zupy, czy koktajle zyskają dłuższy żywot i więcej składników odżywczych. Bez problemu wyczyścisz urządzenie i dostosować do swoich potrzeb. Zastanów się co najczęściej przygotowujesz w blenderze i dopasuj do tego siłę i prędkość obrotów. Przykładowo, aby zmielić orzechy czy skruszyć lód będziesz potrzebować ok 37 000 obrotów na minutę.

Na rynku znajdziesz również blendery próżniowe wyposażone w opcję płynnej regulacji, pulsacje, tryb czyszczenia czy mieszania. Zwróć również uwagę na to, czy części blendera takie jak kielich można wkładać do zmywarki, jeżeli posiadasz ją w domu. Ważny jest również materiał wykonania, pamiętaj, aby unikać biosfenolu, który bywa szkodliwy. Koniecznie sprawdźcie polecany przez nas Philips HR3756/00, który jest przykładem blendera próżniowego.

Czy warto?

Może Wam się nasunąć pytanie, czy właściwie warto wydawać pieniądze na taki blender, skoro już mam tradycyjny? Tutaj również przychodzimy Wam z pomocą i przedstawiamy wady i zalety blendera próżniowego.

Nie da się ukryć, że tak zaawansowana technologia musi swoje kosztować, a cena jest głównie uzależniona od mocy, materiału wykonania czy funkcjonalności. Wacha się jednak od 200 nawet do 1500 zł. Jednak nie zrażajcie się tym, ponieważ z pewnością znajdziecie odpowiedni blender próżniowy na Waszą kieszeń. Jeżeli jednak już zdecydujecie się na kupno takiego sprzętu, lepiej jest wybierać te nieco większe, szczególnie kiedy mieszkacie z kilkoma osobami. W mniejszych po prostu będziecie musieli robić danie na kilka razy. Wydaje nam się, że cena nie jest taka ważna, jeżeli zyskujemy dłuższą świeżość produktów,  zachowujemy kolory, lepszy smak, i więcej witamin. Pamiętajcie, że zdrowie jest najważniejsze.

Koktajl z owocu granatu i wiśni

Składniki:

  •  1/2 świeżego granatu
  •  2 szklanki wiśni
  •  2 dojrzałe banany
  •  1/4 szklanka soku z aronii
  •  1 łyżeczka proszku maca (opcjonalnie)
  • świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać proszek maca i dolać świeżo przefiltrowanej wody, ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek, wsypać pestki granatu i podawać.

Koktajl z moreli i truskawek

Składniki:

  •  4 morele
  •  20 truskawek
  •  ½ pomarańczy
  •  ½ banana
  •  3 łyżki syropu klonowego
  •  ¼ szklanki mleka migdałowego
  •  świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Owoce podzielić/pokroić na cząstki, dolać mleko i dokładnie zmiksować w blenderze. Dodać świeżo przefiltrowaną wodę oraz syrop klonowy (do smaku). Zmiksować, rozlać do pucharków. Można podawać lekko schłodzony.

Koktajl z jagód i banana

Składniki:

  •  1 szklanka jagód
  •  4 banany
  •  ½ ananasa
  •  ¼ szklanki mleczka kokosowego
  •  wiórki kokosowe
  •  świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Owoce jagody zmiksować z mleczkiem kokosowym. Dolać świeżo przefiltrowanej wody według uznania i ponownie zmiksować. Przelać do pucharków. Banany i ananasa zmiksować oddzielnie, wlać warstwowo. Udekorować owocami i wiórkami kokosowymi.

Zupa krem brokułowo-kalafiorowa

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • brokuł
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • liście selera i pietruszki
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki ukwaszonej śmietany
  • 4-5 łyżek ziaren np. słonecznika, dyni

Przygotowanie:

Z marchwi, pietruszki, pora, liści selera i pietruszki oraz skrzydełek kurczaka przygotować wywar, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przecedzić, wywar jeszcze raz zagotować i do wrzącego płynu dodać kalafior oraz brokuł podzielone na różyczki. Gotować ok. 20 minut. Zupę zblendować, ale zostawić kilka kawałków warzyw do ozdobienia. Krem podawać z kleksem śmietany, posypany dowolnymi ziarnami.

Lody pulpa mango

Składniki:

  • 2 szklanki pulpy mango
  •  2 łyżki miodu lub nektaru z agawy
  •  ¼ szklanki jogurtu naturalnego
  •  1 łyżka świeżego soku z limonki

Przygotowanie:
Zamrozić pulpę mango. Mrożoną pulpę wymieszać w blenderze z miodem (lub nektarem z agawy), jogurtem i sokiem z limonki. Dodać startą skórkę z limonki. Przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika i mrozić minimum 6 godz., a najlepiej przez noc. Można przechowywać w zamrażarce przez okres do 1 miesiąca.