Bułeczki (kołacze) drożdżowe z makiem i brzoskwinią

23 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 30 dag drożdży
  • 170 ml mleka
  • 100 gram cukru pudru
  • 400 gram maki
  • 2 żółtka
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • sól
  • 70 gram masła
  • jajko

nadzienie:

  • 200 ml mleka
  • 20 gram masła
  • 60 gram cukru
  • 200 gram mielonego maku
  • 12 moreli

Drożdże wymieszać z połową letniego mleka, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 30 minutach zagnieść ciasto, ponownie odstawić. Składniki nadzienia (mleko, masło, cukier i mak) doprowadzić do wrzenia. Mieszać, ąz masa zgęstnieje. Odstawić, by ostygła. Z ciasta wykroić 24 kółka, ułożyć je na blasze. Gdy wyrosną spłaszczyć je, zrobić w środku dołki. Włożyć w nie nadzienie i połówki moreli. Brzegi kołaczyków posmarować rozkłóconym białkiem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. Podawać oprószone cukrem pudrem.