Biszkoptowe ciasto z bananami przekładane kremem

9 października 2018,
dodał: 19natsko93
Artykuł zewnętrzny

Blaszka o wymiarach 24 cm x 39 cm

Składniki na 2 biszkopty:
* 6 jajek
* 6 łyżek cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 łyżek mąki pszennej
* 2 łyżki kakao

Składniki na masę śmietanową:
* 500 ml śmietany kremówki 30%
* cukier puder do smaku
* 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
* 5 bananów (w zależności od wielkości)
* 3 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
* dżem porzeczkowy lub z czarnego bzu.

Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Następnie żółtka i wymieszać. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt wyciągać z formy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Śmietanę kremówkę mocno schłodzić. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder do smaku. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Lekko ostygniętą (nie gorącą!) wlewać małym strumieniem do śmietany, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie się lekko ścinać wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, posmarowany wcześniej dżemem z czarnej porzeczki i wyłożony bananami.

Pierwszą warstwę śmietany przykryć drugim biszkoptem. Rozsmarować pozostałą część śmietany. Na wierzch wyłożyć galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 750 ml wody.

file1539082423



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...