Biszkopt z truskawkami

12 czerwca 2010, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

20 dag masła

16 dag cukru

1 torebka cukru waniliowego

szczypta soli

4 jajka

20 dag mąki pszennej

4 dag mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

50 dag truskawek

Ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Nie przerywając ucierania kolejno wbijamy jajka. Do gładkiej masy przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciastodo natłuszczonej kwadratowej formyo boku 20 cm, posypujemy oczyszczonymi truskawkami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Ciepłe ciasto możemy posypać cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

file1276337374