Biszkopt z truskawkami

9 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka dżemu truskawkowego
  • 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • zagęstnik do śmietany
  • świeże dorodne truskawki
  • galaretka o smaku truskawkowym
  • tłuszcz, przetarte przez ostre sito biszkopty (czerstwe) do przygotowania średniej wielkości tortownicy

Białka ubić z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na gęstą pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać w czasie ucierania po łyżeczce zimnej wody i cukier waniliowy. Masę z żółtek połączyć z obiema rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia, dodać pianę z białek, wyrobić na jednolitą masę.

Po przełożeniu na wysmarowaną tłuszczem i posypaną biszkoptami formę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Równomiernie zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wierzch ciasta posmarować truskawkowym dżemem, na dżem wylać spienioną, połączoną z zagęstnikiem śmietanę, w której utknąć truskawki, całość wstawić na godzinę do lodówki, na wychłodzone ciasto wylać galaretkę, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki.