Biszkopt z truskawkami
składniki:
- 5 jajek
- szklanka cukru
- 3 łyżki zimnej wody
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka dżemu truskawkowego
- 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- zagęstnik do śmietany
- świeże dorodne truskawki
- galaretka o smaku truskawkowym
- tłuszcz, przetarte przez ostre sito biszkopty (czerstwe) do przygotowania średniej wielkości tortownicy
Białka ubić z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na gęstą pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać w czasie ucierania po łyżeczce zimnej wody i cukier waniliowy. Masę z żółtek połączyć z obiema rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia, dodać pianę z białek, wyrobić na jednolitą masę.
Po przełożeniu na wysmarowaną tłuszczem i posypaną biszkoptami formę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.
Równomiernie zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wierzch ciasta posmarować truskawkowym dżemem, na dżem wylać spienioną, połączoną z zagęstnikiem śmietanę, w której utknąć truskawki, całość wstawić na godzinę do lodówki, na wychłodzone ciasto wylać galaretkę, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki.