Biszkopt z truskawkami

9 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka dżemu truskawkowego
  • 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • zagęstnik do śmietany
  • świeże dorodne truskawki
  • galaretka o smaku truskawkowym
  • tłuszcz, przetarte przez ostre sito biszkopty (czerstwe) do przygotowania średniej wielkości tortownicy

Białka ubić z dodatkiem łyżeczki cukru pudru na gęstą pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać w czasie ucierania po łyżeczce zimnej wody i cukier waniliowy. Masę z żółtek połączyć z obiema rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia, dodać pianę z białek, wyrobić na jednolitą masę.

Po przełożeniu na wysmarowaną tłuszczem i posypaną biszkoptami formę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.

Równomiernie zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, wierzch ciasta posmarować truskawkowym dżemem, na dżem wylać spienioną, połączoną z zagęstnikiem śmietanę, w której utknąć truskawki, całość wstawić na godzinę do lodówki, na wychłodzone ciasto wylać galaretkę, przygotowaną według przepisu na opakowaniu i ponownie wstawić do lodówki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wakacyjne kolory paznokci
Neonowe kolory – odważne i energetyzujące. Neonowe kolory to prawdziwy hit lata 2024. Żywe...
Koncerty
Ja byłam ostatnio na dni Tyczyna gdzie był koncert zespołu IRA. Wspaniały, niezapomniany koncert!!!
pokój dziecięcy
Ozdoby na ścianę do pokoju dziecka to doskonały sposób na nadanie pomieszczeniu charakteru...
Jaka fryzura do okrągłej twarzy?
Dla twarzy okrągłej idealnym rozwiązaniem jest long bob, zwany również lobem. To dłuższa wersja...