Biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką

1 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

BISZKOPT w/g przepisu https://urodaizdrowie.pl/biszkopt-przepis-sprawdzony-i-niezawodny

  • 15 dkg jagód,
  • 2 brzoskwinie albo nektarynki,
  • 20 dkg truskawek świeżych albo mrożonych
  • 2 op. galaretki w proszku o smaku brzoskwiniowym albo cytrynowym Delecta,
  • 3 szkl. mleka,
  • sok z jednej dużej cytryny do kremu + sok z drugiej do ponczu,
  • 8 łyżek cukru do budyniu + 2-3 łyżki do ponczu,
  • 2 op. budyniu waniliowego Delecta,
  • 1 kostka masła 250 g
  • sposób przygotowania:

    Biszkopt upiekłam w tortownicy śr. 32 cm  dodając do mąki skórkę otartą z jednej, dużej cytryny. Po ostudzeniu przekroiłam poziomo na pół.

    Galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Budynie rozmieszać w 1 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń, mieszając zagotować i gotować 3 min.. Odstawić pod szczelnym przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Zimny utrzeć z miękkim masłem na gładką masę, pod koniec dodawać stopniowo sok z jednej cytryny. W 1/2 szkl. ciepłej wody rozpuścić 2-3 łyżki cukru i dodać sok z cytryny, takim ponczem skropić blaty biszkoptu. Jeden wyłożyć na dno tortownicy, na to krem i przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć owoce – brzoskwinie pokrojone w plasterki, jagody i truskawki poprzekrawane na połówki albo ćwiartki. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

    file1291198285