Biszkopt z bezą i owocami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Biszkopt z bezą i owocami

24 listopada 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Oto ciasto, w obliczu którego nawet anioł by zgrzeszył. Unikalny i wyrafinowany smak sosu malinowego w połączeniu z niebiańskim smakiem i delikatną konsystencją biszkoptowego anielskiego ciasta, a wszystko to otulone chmurką przypieczonej bezy z rumem.

Fallen Angel Cake_ Goeffrey Zakarian

Składniki

Sos malinowy:
2 szklanki malin
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka dobrze zmielonej, świeżej bazylii
1 łyżeczka soku z limonki
Beza:
1/4 szklanki rumu
1,5 szklanki cukru
8 białek
1 gotowe anielskie ciasto (Angel Food Cake) – opcjonalnie może to być zwykły biszkopt pieczony w okrągłej formie z kominem lub który ma wycięty otwór w środku, lecz anielskie ciasto jest dużo smaczniejsze.

Przygotowanie

1. Sos malinowy: wrzuć maliny i cukier do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj bazylię i sok z limonki, po czym odstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Beza: do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i 1/4 szklanki rumu, doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszając, wsyp 1 szklankę cukru. Użyj pędzelka zamoczonego w wodzie, żeby usunąć drobinki cukru zgromadzone na bokach rondelka. Włóż do syropu termometr cukierniczy.
3. Do miski wbij 8 białek i ubijaj mikserem na średniej prędkości aż powstanie piana. Powoli wsyp 1/2 szklanki cukru i ubij do stanu luźniej białej piany.
4. Kiedy syrop osiągnie 115°C, zdejmij go z ognia. Ustaw mikser na wyższą prędkość i powoli wlej syrop do białek. Ubijaj, aż otrzymasz lśniącą, luźną pianę.
5. Łączenie składników: Połóż anielskie ciasto (lub biszkopt) na tacy albo podstawce i polej syropem malinowym z wierzchu, aby nadmiar spłynął do środka. Ubitą pianę rozprowadź równo po całej powierzchni ciasta. Użyj szpatułki, jeśli chcesz ją jakoś specjalnie uformować. Przed podaniem użyj palnika kuchennego, żeby opiec bezę.

Pamiętaj, że palnik kuchenny jest niezwykle niebezpieczny. Trzymaj go z dala od ciepła, otwartego ognia i nie zostawiaj na słońcu. Używaj tylko w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. W celu podpalenia palnika połóż go na płaskiej, stabilnej powierzchni tak by płomień był skierowany od Ciebie. Najpierw zapal zapałkę lub zapalniczkę, a później odkręć zawór gazu. Po zapaleniu się płomienia zgaś zapalniczkę bądź zapałkę. Zawsze porządnie zakręcaj zawór gazu po zakończonej pracy. Dzieci nie powinny używać palnika kuchennego bez kontroli dorosłych.

Ciasto Upadłego Anioła (Fallen Angel Cake)
Przepis: Geoffrey Zakarian

 

O Polsat Food Network

Rozrywka i jedzenie prosto z serca.
Polsat Food Network to świeże spojrzenie na programy kulinarne i celebracja wszystkiego, co odważne, zabawne
i rozrywkowe w tym gatunku. To nie jest typowy kanał o tym, jak gotować! Polsat Food Network to nieustająco jedna
z najszybciej rozwijających się, lifestyle’owych i rozrywkowych marek, pełna wielokrotnie nagradzanych programów o gotowaniu, mistrzów kuchni i kulinarnych rywalizacji.
W Wielkiej Brytanii Food Network to numer jeden wśród lifestyle’owych kanałów, dostępny na wszystkich największych platformach. Strona www.foodnetwork.co.uk jest dostępnym przez całą dobę dopełnieniem kanału, na którym można znaleźć codzienną ramówkę, oglądać na żywo lub na życzenie odcinki programów, zapoznać się z biografiami szefów kuchni, przepisami i innymi formami kontentu.
W obszarze EMEA zapraszamy po więcej informacji na strony: Polska: www.foodnetwork.pl; Południowa Afryka: www.foodnetwork.co.za; dodatkowo EMEA: www.foodnetworktv.com.  W USA zapraszamy na stronę www.foodnetwork.com, która jest  wiodącą stroną kulinarną w Ameryce i gdzie kanał jest jednym z najbardziej popularnych w telewizji.
Polsat Food Network należy do Scripps Network International, lidera w mediach lifestyle’owych, w dziedzinach, takich jak jedzenie, dom i podróże; dla telewizji, internetu i powstających platform. Na rynku międzynarodowym funkcjonuje pod nazwą Food Network.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz