Biorę młode warzywa, patelnię i robię zasmażkę. To przepyszny dodatek do obiadu

Avatar photo
14 czerwca 2024,
dodał: Marta Dasińska

Idealny i zdrowy obiad to taki, w którego skład wchodzi optymalna porcja warzyw. Rolę bardzo smacznego i zdrowego dodatku perfekcyjnie spełnia brokuł oraz jego biały krewny – kalafior. To polecane i pyszne różyczkowe warzywa z rodziny kapustowatych, które fantastycznie komponują się ze słodką młodą marchewką.

Zwykle gdy nie mam pomysłu na surówkę, kupuję młode warzywa i robię pyszne danie. Wystarczy je wcześniej ugotować, a następnie wziąć patelnię zrobić zasmażkę i połączyć produkty. Regularne spożywanie warzyw, w tym tzw. warzyw kapustnych przynosi wiele różnych korzyści zdrowotnych. Badania wyraźnie pokazują, że warzywa kapustne, do których zaliczamy brokuły i kalafior wpływają pozytywnie na obniżenie ryzyka chorób serca i zapadalność na nowotwory. Warzywa te jednocześnie są pomocne w zachowaniu optymalnej elastyczności tętnic, poprawiają ciśnienie krwi oraz wykazują działanie ochronne przed demencją, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona. Jeśli nie możesz się zdecydować, które warzywo najlepiej pasuje do obiadu, po prostu mieszaj warzywa, czyli różyczki kalafiorów i brokułów. Oba te warzywa mogą być pieczone, gotowane na parze, blanszowane, spożywane na surowo lub dodawane do zupy, a także podawane jako warzywa smażone czy duszone.

Brokuł, kalafior i marchewka świetnie komponują się w połączeniu z różnymi rodzajami mięsa, dlatego swobodnie można podawać je na talerzu obok ziemniaków, ryżu lub kaszy. Warzywa te doskonale smakują także z makaronem klasycznym i razowym oraz w połączeniu z pieczywem. Ich wielką zaletą jest fakt, że można przygotować je na wiele sposobów. Brokuły, kalafiory i młode marchewki idealnie nadają się do gotowania w wodzie lub na parze. Warto jednak wiedzieć, że te wyśmienite warzywa szybko i łatwo przyrządzimy także na patelni. Tak przygotowane, zachwycają apetyczną kolorystyką, smakowitą chrupkością i wybornym smakiem. W takiej postaci idealnie sprawdzają się w roli warzywnej przekąski, a także zdrowego dodatku do letniego obiadu.

Niektórzy twierdzą, że nie ma warzyw niesmacznych, są jedynie te niewłaściwie przygotowane. Trudno nie przytakiwać takiemu założeniu, a zwłaszcza w przypadku brokułów, wokół których narasta bardzo wiele kontrowersji. Jednakże brokuły smażone lub duszone smakują zupełnie inaczej niż gotowane i warto to wypróbować. Przyrządzone w taki sposób, dodatkowo w połączeniu z kalafiorem i marchewką, mogą przekonać do swojego smaku nawet największych przeciwników. A tych niestety nie brakuje. Nasza propozycja to łatwe w przygotowaniu brokuły, kalafiory i młoda marchewka smażone z masłem. Przepis jest banalny i niezwykle prosty: podgotowane warzywa smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem odrobiny masła oraz z odrobiną soli i aromatycznego pieprzu ziołowego.

Jak przygotować pyszne letnie warzywa na patelni? To naprawdę niezwykle łatwe i wcale nie trzeba mieć dużego doświadczenia w kuchni, aby dobrze poradzić sobie z tym kulinarnym zadaniem. Jest to jeden z najbardziej prostych przepisów na warzywa obiadowe smażone na patelni. Warzywa przygotowane w taki sposób są soczyste, odpowiednio chrupkie, a jednocześnie delikatne i słodkie.

zasmażane młode warzywa

Składniki:

– młody brokuł
– młody kalafior
– młoda marchewka
– oliwa z oliwek (ok. 2 łyżki)
– masło (wg uznania)
– 2-3 ząbki czosnku
– sól do smaku
– pieprz ziołowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Brokuła i kalafiora umyć pod bieżącą wodą i podzielić na zgrabne różyczki. Marchewkę umyć (oskrobać) i przekroić na pół. Warzywa ugotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie (ok. 5-6 min.), następnie odcedzić. Można też podgotować na parze. Rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć (ok. 30 sek.). Wymieszać szpatułką i wrzucić odsączony brokuł, kalafior i marchewkę. Lekko wymieszać szpatułką i podgrzewać na patelni przez ok. 2 min. Dodać masło, roztopić i zasmażać wszystko ok. 1 min. Warzywa przenieść na talerze z obiadem i posypać zieleniną oraz pieprzem ziołowym jeśli lubimy. Smacznego.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

nadprzyrodzone zdolności?
Mój kot też zawsze słyszy jak podjeżdża samochód i już stoi przy drzwiach...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Ja robię sama tyle,ile mogę - nie ma opcji, żeby płacić komuś
nadprzyrodzone zdolności?
Psy czują np. że właściciel przyjedzie.... Na mnie czekał co piątek po 16.30 i...
Jak przygotowujecie wieczory panien…
Chyba lepiej się wyspać przed weselem - i coraz więcej osób tak robi...