Bigos z sosem Tao Tao
Smaczny bigosik – każdy się skusi…
Składniki:
Żeberka 80 dag
Nóżki wieprzowe krótkie2 szt
Kiełbasa cienka 20 dag
Boczek wędzony 20 dag
Kapusta kiszona 2 kg
Listek laurowy
Ziele angielskie
Grzyby suszone 1 garść
Śliwka kalifornijska 1/2 paczki
Marchew
cebula
Jałowiec 5 szt
Sos Tao Tao
Wegeta
Pieprz
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Mięso gotujemy, wyjmujemy. Najlepiej wywar przecedzić, żeby nie było drobnych kości. Następnie do wywaru wkładamy kapustę (jak jest bardzo kwaśna należy wcześniej przepłukać w wodzie i wycisnąć, oraz pokroić). Do gotującej się kapusty dodać namoczone wcześniej grzyby, śliwki, oraz startą na tarce marchew i cebulę. Mięso oberwać z kości, pokroić, dodać do kapusty. Bigos jest najsmaczniejszy jak się gotuje 2 dni. Drugiego dnia dodać sos Tao Tao, vegetę, odrobinę pieprzu. Wcześniej gotujemy mięso i kapustę bez soli. A na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos z sosem Tao Tao jest ciemniejszy i dużo smaczniejszy. Polecam !