Bigos wiejski
Artykuł zewnętrzny
Przepis wg, którego robiła bigos moja babcia z moimi dodatkami
składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 0,5 kostki margaryny,
- 2 cebule,
- kilka ziaren kminku,
- wegeta,
- 4 ziela angielskie,
- 4 liście laurowe,
- garść suszonych prawdziwków,
- 0,5 kg kiełbasy wiejskiej,
- 0,5 kg żeberek,
- 0,5 wiejskiej kury lub kaczki,
- 2 łyżki mąki,
- pieprz, magi
Kapustę dać do garnka, mięso opłukać , dać do kapusty i zalać wodą , dodać grzybki, ziele , liście, kminek, i gotować ,gdy mięso odstaję od kości wyjąć z kapusty niech ostygnie i w tym czasie pokroić kiełbasę , mięso oddzielić od kości, pokroić, wsypać wszystko do kapusty i jeszcze gotować na wolnym ogniu, gdy kapusta jest miękka pokroić cebulkę, usmażyć na margarynie na złoto i dodać do tego mąkę zrobić zasmażkę , wsypać do kapusty , dodać przyprawy i zagotować.