Bigos wiejski
2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty słodkiej
różne mięsa (wołowe, golonka, żeberka, kości wędzone0
wędlina różna ( kiełbasa, boczek, szynka)
grzyby suszone – garstka
śliwka kalifornijska
listki laurowe
ziele angielskie
owoce jałowca
koncentrat pomidorowy – jak kto lubi
1 marchew
1 cebula
smalec do smażenia
Kapustę wypłukać jak jest za kwaśna, pokroić zalać gotującą wodą i gotować. W między czasie mięso obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty, dodać namoczone wcześniej grzyby i śliwki i gotować na małym ogniu. Po 2 godzinach pokroić wędlinę i cebulę w kostkę i obsmażyć na patelni, dodać do bigosu. Na koniec dodać marchew startą na grubej tarce i kapustę słodką pokrojoną i przelaną wrzątkiem. Oczywiście odcedzić wcześniej. Wszystko razem jeszcze gotować około 1 godziny. Wyjąć kości i zostawić do następnego dnia. Znów podgotować około godziny i bigos gotowy.