Bigos wiejski

20 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    2 kg kapusty kiszonej
    1/2 kg kapusty słodkiej
    różne mięsa (wołowe, golonka, żeberka, kości wędzone0
    wędlina różna ( kiełbasa, boczek, szynka)
    grzyby suszone – garstka
    śliwka kalifornijska
    listki laurowe
    ziele angielskie
    owoce jałowca
    koncentrat pomidorowy – jak kto lubi
    1 marchew
    1 cebula
    smalec do smażenia


      Kapustę wypłukać jak jest za kwaśna, pokroić zalać gotującą wodą i gotować. W między czasie mięso obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty, dodać namoczone wcześniej grzyby i śliwki i gotować na małym ogniu. Po 2 godzinach pokroić wędlinę i cebulę w kostkę i obsmażyć na patelni, dodać do bigosu. Na koniec dodać marchew startą na grubej tarce i kapustę słodką pokrojoną i przelaną wrzątkiem. Oczywiście odcedzić wcześniej. Wszystko razem jeszcze gotować około 1 godziny. Wyjąć kości i zostawić do następnego dnia. Znów podgotować około godziny i bigos gotowy.

      file1264014433



      Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

      Dodaj komentarz


      FORUM - bieżące dyskusje

      Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
      Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
      Jak poznałyście i zakochałyscie się…
      Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
      Wzór na spodniach
      Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
      wzdęcia
      Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...