Bigos mojej babci

28 września 2011, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Nikt nie potrafi przyrządzić tak pysznego bigosu jak Moja Babcia. To ona nauczyła mnie robić m.in. pierogi z serem, swoją drogą moje ulubione, a także bardzo wielu praktycznych rad udziela. Wszystko robi na oko, więc ciężko było spisać dokładne ilości składników, ale jakoś dałyśmy radę. Zachęcam do spróbowania tego pachnącego aromatycznego bigosiku:)

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty słodkiej
1 cebula
0,5 kg mięsa, boczku i kiełbasy łącznie
5 dag tłuszczu (smalec, olej)
przecier z 30 dg pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
ew. 3-4 suszone śliwki lub 1 łyż. gęstych powideł śliwkowych
grzybki suszone lub pieczarki (do smaku)

Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli jest bardzo kwaśna w połowie gotowania odlać sok (który zużyć do zakwaszania zup). Podczas gotowania dodać namoczone suszone grzybki lub podsmażone pieczarki i uduszone , pokrajane w paski lub kostkę mięso, wędzony boczek i kiełbasę. Osobno ugotować posiekaną słodką kapustę i zmieszać je. Cebulę pokrajać w kostkę i zrumienić na oleju, dodać pod koniec duszenia do bigosu razem z przecierem z rozgotowanych pomidorów lub z koncentratem.

Potrawę doprawić do smaku. Podawać na obiad, kolację lub jako gorącą zakąskę.


file1317213736



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...