Bigos mojej babci
Nikt nie potrafi przyrządzić tak pysznego bigosu jak Moja Babcia. To ona nauczyła mnie robić m.in. pierogi z serem, swoją drogą moje ulubione, a także bardzo wielu praktycznych rad udziela. Wszystko robi na oko, więc ciężko było spisać dokładne ilości składników, ale jakoś dałyśmy radę. Zachęcam do spróbowania tego pachnącego aromatycznego bigosiku:)
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
0,5 kg kapusty słodkiej
1 cebula
0,5 kg mięsa, boczku i kiełbasy łącznie
5 dag tłuszczu (smalec, olej)
przecier z 30 dg pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
ew. 3-4 suszone śliwki lub 1 łyż. gęstych powideł śliwkowych
grzybki suszone lub pieczarki (do smaku)
Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli jest bardzo kwaśna w połowie gotowania odlać sok (który zużyć do zakwaszania zup). Podczas gotowania dodać namoczone suszone grzybki lub podsmażone pieczarki i uduszone , pokrajane w paski lub kostkę mięso, wędzony boczek i kiełbasę. Osobno ugotować posiekaną słodką kapustę i zmieszać je. Cebulę pokrajać w kostkę i zrumienić na oleju, dodać pod koniec duszenia do bigosu razem z przecierem z rozgotowanych pomidorów lub z koncentratem.
Potrawę doprawić do smaku. Podawać na obiad, kolację lub jako gorącą zakąskę.