BIGOS

10 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    2 i 1/2 kg kapusty kiszonej
    1/2 młodej niewielkiej główki kapusty
    mięso (żeberka, golonka, wołowe) – razem 1 1/2 kg
    wędlina (boczek wędzony, kiełbasa) 80 dkg
    śliwki suszone 1/2 paczki
    grzyby suszone garść (10 dag)
    1cebula duża
    listek laurowy – 3 szt
    ziele angielskie – 5 szt
    pieprz do smaku
    jałowiec 10 szt
    koncentrat (nie koniecznie)
    vegeta jeśli trzeba dosolić

      Mięso gotujemy nie do końca, dodajemy wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną, grzybki, śliwki i przyprawy i gotujemy jeszcze ok godziny. Wyjmujemy mięso, obieramy z kości, kroimy i wkładamy spowrotem do kapysty. Podsmażamy cebulę z boczkiem i kiełbasą i wkładamy do kapusty. Dorzucamy jeszcze kapustę słodką drobno poszatkowaną i gotujemy do miękkości. Można dodać koncentrat pomidorowy jak kto woli ale nie koniecznie. Na drugi dzień jeszcze podgotować, będzie smaczniejsza. Jak wyjdzie nam bardzo dużo, gorącą wkładamy do słoików, zakręcamy i możemy bardzo długo przechowywać w lodówce.

      file1263134017