2 i 1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 młodej niewielkiej główki kapusty
mięso (żeberka, golonka, wołowe) – razem 1 1/2 kg
wędlina (boczek wędzony, kiełbasa) 80 dkg
śliwki suszone 1/2 paczki
grzyby suszone garść (10 dag)
1cebula duża
listek laurowy – 3 szt
ziele angielskie – 5 szt
pieprz do smaku
jałowiec 10 szt
koncentrat (nie koniecznie)
vegeta jeśli trzeba dosolić
Mięso gotujemy nie do końca, dodajemy wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną, grzybki, śliwki i przyprawy i gotujemy jeszcze ok godziny. Wyjmujemy mięso, obieramy z kości, kroimy i wkładamy spowrotem do kapysty. Podsmażamy cebulę z boczkiem i kiełbasą i wkładamy do kapusty. Dorzucamy jeszcze kapustę słodką drobno poszatkowaną i gotujemy do miękkości. Można dodać koncentrat pomidorowy jak kto woli ale nie koniecznie. Na drugi dzień jeszcze podgotować, będzie smaczniejsza. Jak wyjdzie nam bardzo dużo, gorącą wkładamy do słoików, zakręcamy i możemy bardzo długo przechowywać w lodówce.