Biały mus czekoladowy
Artykuł zewnętrzny
Biały mus czekoladowy to propozycja deseru dla dorosłych. Jest prosty w przygotowaniu.
Składniki na mus:
– tabliczka białej czekolady
– 20 dkg słodkiej śmietanki
– 1 żółtko
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka białej wiśniówki
Wykonanie musu:
Czekoladę połamać na kawałki, dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtko, wiśniówkę i łyżkę wody ubijąć trzepaczką w kąpieli wodnej do momentu, aż uzyskamy kremową masę.
Wyjąć krem z kąpieli wodnej i połączyć z czekoladą. Schłodzić do temperatury pokojowej. Resztę śmietanki ubić na sztywno, a następnie połączyć delikatnie z kremem. Całość wyłożyć na płaskie naczynie i wstawić do lodówki na godzinę.
Wykrawać owalne kulki łyżką deserową zanurzoną w gorącej wodzie.