Biały barszcz

27 marca 2012, dodał: Sukkub
Artykuł zewnętrzny

Nie wszystkie osoby przepadają za smakiem białej kiełbasy i skrzętnie wyławiają ją z barszczu. Chciałabym więc zaproponować zupę, która w smaku niewiele odbiega od standardowego Wielkanocnego dania, a jednak przynajmniej moim zdaniem jest o wiele lepsza. ;)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 6 kabanosów
  • 2 kiełbasy
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 8 jajek
  • majeranek
  • 1 twarożek z czosnkiem
  • 12 ząbków czosnku
  • pieprz indyjski
  • 1 opakowanie barszczu białego (tak, wiem.. gotowanie z torebek jest słabe, ale moim zdaniem bardzo polepsza smak)
  • 2 kostki rosołowe wołowe
  • 2 l wody
  • odrobina oliwy
  • 50 g masła
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Obrane warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu przygotowanego z wody i kostek rosołowych. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, kiedy pięknie się zarumieni – dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz kabanosy.

W czasie smażenia gotujemy jajka na twardo w osolonej wodzie.

Kiedy mięso będzie dobrze podsmażone, lekko chrupiące – dodajemy je do warzyw i rozrabiamy biały barszcz w jednej szklance wody. Dolewamy do bulgoczącego wywaru. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy wraz z twarożkiem czosnkowym i wlewamy kilka kropel oliwy. Próbujemy barszcz, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone jajka (zostawiamy połowę by móc je przekrojone włożyć do zupy) i  masło.

Smacznego ! ;)

file1332843543