Roladki z piersi kurczaka
Roladki z piersi kurczaka zawinięte wokół cienkiej białej kiełbaski i obwiązane wędzonką.
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka ( pojedyncza )
- 2 cienkie białe kiełbaski
- 4 plastry ( długie ) szynki szwarcwaldzkiej ( lub innej wedzonki )
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 pora ( biała część )
- 1 mała marchewka
- 1 łyżka kopru pokrojonego
- sól
- pieprz mielony
- 2,5 szklanki wody
Rozbić ( tłuczkiem do mięsa ) pierś na foremny płat ( ostrożnie by nie przerwać włókien mięsa ) . Posolić i popieprzyć. Ułożyć na mięsie kiełbaski .Zawinąć podkładając boki tak by uformować kształtny rulon. Ułożyć wędzonkę tak by plastry zachodziły na siebie i ułożyć na niej roladkę. Zawinąć zawiązując nicią do mięsa . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladkę na rumiano. Dołożyć masło. Podlać wodą .Dołożyć pokrojony w centymetrowe kawałki por i marchew pokrojoną w słupki.. Dusić na małym gazie 30 minuttak by sos odparoweał do objętości 1/2 szklanki .Wsypać koper . Doprawić sos. Wyjąć roladkę , usunąć nici .Przekroić na 2 części po skosie .
Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką .