Nie od dzisiaj wiadomo, iż wino stanowi niemalże podstawę kuchni włoskiej. Niewątpliwie Włochy wyróżniają się jako producent najlepszej jakości trunków tego typu na całym globie. Mamy tam zatem zajmującą się produkcją cudownych win Sycylię, Piemont, Abruzję czy Toskanię. Jak powinno się łączyć wina białe z potrawami? W jakich kieliszkach powinny być pite białe wina włoskie? Na te i inne pytania dotyczące białego wina z Włoch, posta
Białe wino – odpowiednie dobranie do potrawy
Wino właściwie dobrane do posiłku, podkreślić jego smak oraz aromat. Tyczy się to wszystkich rodzajów win, bez względu na ich barwę. Z białymi rzecz będzie o tyle ciekawa, iż powszechnie w kulinarnym kontekście myśli się na ich temat, jako winach do ryb i drobiu. Skoro, jednakże świat winiarski i natura wyposażyły nas w wiele białych szczepów, to jest pewne, iż ich różny charakter może zostać wykorzystany w kuchni na różnorodne sposoby:
do serów,
sałatek,
ryb,
dań z wieprzowiny,
owoców morza,
kuchni orientalnej,
deserów owocowych.
Odpowiedni rodzaj tego trunku, możemy nabyć odwiedzając sklep z winami włoskimi LeBarbatelle.
Białe wino i jego wpływ na zdrowie
Omawiając białe wina włoskie, warto jest podkreślić ich zdrowotne właściwości. Nierzadko białe wina pomija się w takiej kwestii na rzecz ich odmiany czerwonej. Niemniej jednak, wina białe mogą także wykazywać pozytywne działanie na zdrowie każdego człowieka. Hydrotyrosol oraz tyrosol występujące w tym trunku, odpowiedzialne są za ograniczenie ryzyka pojawienia się schorzeń układu sercowego, zaś przeciwutleniacze mogą zwiększać wydolność naszych płuc. Niewątpliwie należy zauważyć, iż wino to alkohol i nie powinno się go w żadnym w wypadku spożywać w nadmiernych ilościach.
Temperatura podawania
Białe wina należy zawsze podawać w formie schłodzonej, miejmy jednak na względzie, iż te najbardziej cieliste i najlepsze pokazują wszelkie swoje walory w temperaturze nieco wyższej, aniżeli zwykle się uważa (nawet do 12 stopni Celsjusza). Wina musujące lubią temperaturę 7-10 stopni Celsjusza, lekkie białe wina należy chłodzić do temperatury 10 stopni Celsjusza, zaś wina słodkie zależnie od ich ciężaru od 6-12 stopni Celsjusza.
Kieliszki – jakie będą odpowiednie do białego wina?
Czy to, jakie kieliszki do białego wina się wybierze ma spore znaczenie? Oczywiście, że tak, chociaż nie muszą one wcale spełniać na tyle rygorystycznych wymagań, jak wina czerwone. Kieliszki do wina białego są znacznie węższe i smuklejsze, jak również posiadają dłuższą nóżkę. Istotne jest także dobranie właściwego szkła, które winni być cienkie oraz przeźroczyste. Dzięki czemu będziemy mieli szansę podziwiać złotą barwę trunku, zaś spożywanie go będzie stanowiło przyjemniejsze doświadczenie.
Kieliszki do wina białego winny być na tyle duże, aby mogły się one odpowietrzyć. Niemniej jednak, nie będzie to na tyle ważne, w porównaniu do win czerwonych, których walory smakowe są znacznie bardziej zależne od właściwego przygotowania. Do czego nie powinno się nalewać wina białego? Zdecydowanie należy unikać mycia kieliszków mocnymi detergentami, gdyż mogą one wykazywać wpływ na walory smakowe wlanego do nich trunku. Także zapach wina może być znacznie mniej wyczuwalny – dlatego myjąc kieliszki, trzeba używać delikatnych, bezzapachowych płynów.
Biorąc pod rozwagę, jakie powinno się wybrać kieliszki do białego wina, zwracajmy uwagę na: kształt tulipana, wysokość kieliszków, rozchylającą się czaszę, smukłość oraz długość nóżek.