Biała rzodkiew to moje nowe odkrycie. Robię z niej surówkę i zupę
Biała rzodkiew, znana także jako rzepa japońska lub daikon, to warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchniach na całym świecie. Pomimo swojego niepozornego wyglądu, biała rzodkiew kryje w sobie wiele wartości odżywczych i kulinarnych możliwości. Choć wyglądem nie przypomina małej rzodkiewki jest smak jest lekko ostry, trochę słodki tak jak jej mniejszej kapustnej kuzynki. Przez to, że ma łagodniejszy smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami. To moje nowe odkrycie kulinarne, a teraz coraz częściej wykorzystuję ją do swoich potraw.
Biała rzodkiew jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminę C, ktora wzmacnia układ odpornościowy, działa jako antyoksydant i wspomaga produkcję kolagenu, witaminę B6, tak ważną dla funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu białek, potas – pomagający w regulacji ciśnienia krwi i wspieraniu funkcjonowanie mięśni i nerwów oraz wapń – wzmacniający kości i zęby. Biała rzodkiew jest również niskokaloryczna. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i kalorii, a jednocześnie jest bogata w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości. Błonnik pokarmowy wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit. Regularne spożywanie błonnika może także pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i obniżeniu poziomu cholesterolu. To korzeniowe warzywo zawiera związki o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, takie jak flawonoidy i glukozynolany, które pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
Poznaj przepis na zupę z białej rzodkwi, która jest idealnym daniem w deszczowe, chłodniejsze dni lata. Jest lekka, a jednocześnie sycąca i pełna smaku.
Składniki:
1 duża biała rzodkiew
2 marchewki
1 ziemniak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: obierz białą rzodkiew, marchewki, ziemniaka i cebulę. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek do zeszklenia. Dodaj pokrojoną białą rzodkiew, marchewki i ziemniaka. Smaż przez kilka minut, mieszając, aby warzywa się lekko zrumieniły. Wlej bulion do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.
Surówka z białej rzodkwi
Składniki:
1 duża biała rzodkiew (daikon)
1 marchewka
1 jabłko
Sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
Sól i pieprz do smaku
Świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie: Obierz białą rzodkiew, marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. W dużej misce wymieszaj te składniki. W osobnej miseczce przygotuj dressing: połącz sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Polej surówkę przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte. Przed podaniem udekoruj surówkę świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielną surówkę.
Podsumowując stwierdzam, że biała rzodkiew to warzywo, które zasługuje na więcej uwagi w naszej kuchni. Spróbuj włączyć ją do swoich potraw i odkryj jej kulinarne możliwości!