Biała kiełbasa zapiekana z fasolą
Składniki:
30dag białej fasoli Jaś,
6 białych kiełbasek,
listek laurowy,
5kulek ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
łyżeczka przyprawy np. Kucharek.
Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25 min w temp. 160st.