Biała kiełbasa z fasolą i ziemniakami: danie jednogarnkowe
Niby fasolka – ale nie fasolka . Niby biała kiełbaska- ale z dodatkami . Takie wszystko ze wszystkim – duszone .Nie wiem jak to nazwać .
Czas : 45 minut
Składniki :
- 2 surowe białe kiełbaski
- 1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( ok 40 dag )
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula cukrowa
- 10 pieczarek ( średniej wielkości )
- 2 łyżki smalcu
- 3 plasterki wędzonki ( dałam wędzonkę krotoszyńską )
- pieprz mielony
- przyprawa ,, Czerwona czubrica ,, ( lub czaber lub majeranek )
- 1 kostka bulionowa ,, Kostka do mięs z mieloną papryką ,, Knorra ( lub inny bulion i papryka mielona )
- 1/2 szklanki wody
- przecier pomidorowy do smaku ( ok 5 dag )
- szczypta cukru
- sos sojowy
- 4 średnie ziemniaki
Białą kiełbasę obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na łyżce smalcu. Zdjęć z patelni i przekroić na 4-5 kawałków każdą – włożyć do garnka .Na patelnię wrzucić pokrojoną w paseczki wędzonkę i cebule w ,, piórkach ” – smażyć aż się cebula zrobi złota – dodać do kiełbasy . Dołożyć resztę smalcu i smażyć pokrojone na połówki pieczarki. Rumiane przełożyć do garnka .Zalać wodą – wrzucić kostkę bulionową , szczyptę pieprzu i czubricy .Dusić ok 30 minut . Doprawić przecierem pomidorowym , sosem sojowym, cukrem i ponownie przyprawami .
Ugotować ziemniaki w mundurkach . Obrać . Pokroić na plastry.
Włożyć ziemniaki do potrawy. Wymieszać