Biała kiełbasa w sosie cebulowo-piernikowym

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Składniki :

  • 4 małe białe kiełbaski
  • 2 średnie cebule
  • 1 gruba na 1 centymetr kromka korzennego piernika
  • 1 szklanka wody
  • Sos sojowy
  • Pieprz mielony

Białą kiełbasę zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 15 minut. Wyjąć kiełbasę a do wywaru wrzucić usiekaną drobno cebulę. Dusić ją przez 15 minut. Dołożyć pokruszony piernik i rozgotować go . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Doprawić sosem sojowym i mielonym pieprzem. Smaczniejsze jest gdy piernik jest z tych o korzennym smaku, mniej słodki .

nadesłane: Babciagramolka