Biała kiełbasa w piwie karmelowym

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Biała kiełbaska duszona z cebulką o lekko słodkawym posmaku piwa karmelowego.

Czas : 30 minut

Składniki:

  • 4-6 białych kiełbasek cienkich ( parzonych )
  • 1 szklanka piwa karmelowego
  • 2 cebule pokrojone w ,, piórka ,,
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona
  • 1 ząbek czosnku roztarty z odrobiną soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup i sosów )
  • 3 łyżki oleju ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogro )
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

Kiełbaski posypać pieprzem i mieloną papryką .Polać łyżką oleju i wetrzeć przyprawy .Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim na rumiano cebulę . Kiedy cebula się zarumieni dołożyć kiełbaski i obrumienić je ze wszystkich stron . Wlać piwo. Dodać czosnek , masło , i miód .Dusić na małym gazie aż płyn prawie odparuje .Wlać śmietankę i dalej dusić aż sos zrobi się kremowy i o odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku maggi .

Moim zdaniem doskonale smakuje z razowym pieczywem .

file1273396360