Biała kiełbasa w piwie karmelowym
Artykuł zewnętrzny
Biała kiełbaska duszona z cebulką o lekko słodkawym posmaku piwa karmelowego.
Czas : 30 minut
Składniki:
- 4-6 białych kiełbasek cienkich ( parzonych )
- 1 szklanka piwa karmelowego
- 2 cebule pokrojone w ,, piórka ,,
- sól
- pieprz
- papryka mielona
- 1 ząbek czosnku roztarty z odrobiną soli
- 1/2 łyżeczki miodu
- maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup i sosów )
- 3 łyżki oleju ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogro )
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
Kiełbaski posypać pieprzem i mieloną papryką .Polać łyżką oleju i wetrzeć przyprawy .Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć na nim na rumiano cebulę . Kiedy cebula się zarumieni dołożyć kiełbaski i obrumienić je ze wszystkich stron . Wlać piwo. Dodać czosnek , masło , i miód .Dusić na małym gazie aż płyn prawie odparuje .Wlać śmietankę i dalej dusić aż sos zrobi się kremowy i o odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku maggi .
Moim zdaniem doskonale smakuje z razowym pieczywem .