Biała kiełbasa pieczona z suszonymi śliwkami i wędzonką

22 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Przepis dla tych którzy wola białą kiełbasę pieczoną od tej parzonej w wodzie ( tak jest u mnie – jedni chcą kiełbasę z wody , inni w tym ja jadają ja tylko pieczoną ).

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1 biała kiełbasa
  • 4 śliwki suszone bezpestkowe ( kalifornijskie lub nasze wędzone )
  • 4-5 plasterków wędzonki ( krotoszyńska, polędwica wędzona , boczek surowy wędzony )
  • ½ mini kostki czosnkowej Knorra ( lub roztarty ząbek czosnku )
  • papryka mielona
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • sos sojowy
  • olej
  • 1 cebula
  • kawałek czerwonej papryki

Kiełbasę sparzyć we wrzącej wodzie (włożyć do wrzątku i trzymać w nim nie dopuszczając do zagotowania ok. 15 minut). Wyjąć. Ostudzić. Natrzeć pieprzem , papryką , czosnkiem (lub rozkruszoną mini kostką czosnkową), majerankiem. Naciąć na ukos w 4 miejscach (ostrożnie by nie przeciąć). W każde rozcięcie włożyć suszoną śliwkę. A pomiędzy rozcięciami obwinąć złożonymi w pasek kawałkami wędzonki. Można je przypiąć wykałaczkami .W foremkę do zapiekania wlać 3 łyżki oleju. Włożyć kiełbasę  pokrojoną w pól plasterki cebulę i paprykę w paseczkach. Skropić sosem sojowym (ok. 2 łyżek). Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut tak by kiełbasa się zarumieniła, a cebula i papryka upiekły.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz