Biała kiełbasa duszona z pieczarkami

21 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybkie i bardzo smakowite danie . Można podać z chlebem lub z ziemniakami :

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 3 białe kiełbasy surowe
  • 3 cebule ( dałam 2 białe i 1 czerwoną )
  • 30 dag pieczarek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • maggi
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • majeranek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

Białą kiełbasę zalać w garnuszku wodą i gotować na małym gazie 15 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano kiełbaski. Przełożyć do garnka. Na pozostały na patelni tłuszcz wsypać pieczarki pokrojone na ćwiartki . Usmażyć na rumiano . Dodać do kiełbasy, a na patelnię włożyć masło i cebulę. Smażyć aż zacznie się rumienić. Dołożyć miód, wymieszać i chwilę smażyć by miód zaczął się na cebuli karmelizować. Wlać wywar z gotowania kiełbasy  i zagotować. Przelać do garnka z kiełbasą. Dodać łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu , 1 łyżeczkę papryki, 1 łyżkę maggi. Dusić na małym gazie ok. 30 minut. Doprawić sos do smaku.

file1295597064