Biała kiełbasa duszona z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Szybkie i bardzo smakowite danie . Można podać z chlebem lub z ziemniakami :
Czas : 45 minut
Składniki :
- 3 białe kiełbasy surowe
- 3 cebule ( dałam 2 białe i 1 czerwoną )
- 30 dag pieczarek
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka miodu
- maggi
- sól
- pieprz mielony
- papryka mielona
- majeranek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
Białą kiełbasę zalać w garnuszku wodą i gotować na małym gazie 15 minut. Wyjąć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na rumiano kiełbaski. Przełożyć do garnka. Na pozostały na patelni tłuszcz wsypać pieczarki pokrojone na ćwiartki . Usmażyć na rumiano . Dodać do kiełbasy, a na patelnię włożyć masło i cebulę. Smażyć aż zacznie się rumienić. Dołożyć miód, wymieszać i chwilę smażyć by miód zaczął się na cebuli karmelizować. Wlać wywar z gotowania kiełbasy i zagotować. Przelać do garnka z kiełbasą. Dodać łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu , 1 łyżeczkę papryki, 1 łyżkę maggi. Dusić na małym gazie ok. 30 minut. Doprawić sos do smaku.