Bezowy tort Pawłowej (Pavłovej)

19 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka bardzo zimnej wody
  • łyżeczka octu winnego
  • 2 szklanki bitej śmietany
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • masło
  • 40 dag truskawek (mrożonych lub świeżych)

Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijania, dodać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Pod koniec wymieszać masę z łyżką lodowatej wody i octem winnym. Tortownicę o średnicy około  23 cm wyłożyć  pergaminem, lekko posmarować masłem i bardzo mocno schłodzić. Przełożyć do naczynia masę z białek Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C.

Po 20–30 min zmniejszyć temp. do 100°C i suszyć bezę, aż jej wierzch stwardnieje. Bitą śmietanę delikatnie wymieszać z likierem pomarańczowym. Ostudzoną bezę ułożyć na eleganckiej paterze i posmaruj bitą śmietaną. Na końcu  udekorować truskawkami, najlepiej lekko zmrożonymi.