Bezowy raj. Ekspresowy deser z ciastek, bitej śmietany i soczystych owoców, który oczaruje każdego

dodał: Marta Dasińska
Jeśli szukasz szybkiego, łatwego ale imponującego deseru, nie szukaj dalej. Przygotuj ten chrupiący deser bezowy w zaledwie 5 minut, używając kupionych w sklepie ciastek bezowych, bitej śmietany i świeżych owoców.
To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki i łatwy deser! Jest pyszny i wygląda spektakularnie przy zerowym wysiłku. Dekadenckie połączenie chrupiącej bezy, słodkich owoców i bitej śmietany to najlepszy sposób na zakończenie posiłku w środku tygodnia lub po niedzielnym obiedzie.
Zazwyczaj robię truskawkowy torcik bezowy, ale każdy może dostosować przepis do swoich ulubionych kombinacji owoców lub wykorzystać resztki dżemów lub innych słodkich smarowideł! Można być kreatywnym i za każdym razem uzyskiwać inne doświadczenie smakowe z bezowym deserem.
Co pasuje do ciasteczek bezowych? Po pierwsze świeże owoce – truskawki, borówki, jeżyny, maliny, kiwi, mango i banany idealnie komponują się z bitą śmietaną. Wybitnie polecam również proszek owocowy lub warzywny czyli suszone i drobno zmielone owoce służące jako kolorowa ozdoba. Idealnym dodatkiem będzie też waniliowy budyń, krem cytrynowy, Nutella lub krem czekoladowy. Można też wykorzystać świeży jogurt grecki. Z bezą idealnie komponuje się również czekolada – czekoladowe guziki, starta czekolada, czekoladowe posypki i czekolada w proszku. Można również wykorzystać gotowane owoce (jabłka, rabarbar lub brzoskwinie).
Przedstawiamy przepis na klasyczny brytyjski deser tradycyjnie przygotowywany z bezy, bitej śmietany i świeżych jagód. Większość wersji jest przygotowywana od podstaw przez ubijanie białek jaj i cukru pudru do uzyskania błyszczącej piany, a następnie pieczenie mieszanki, aby uzyskać bezę. W moim super szybkim przepisie używam kupionych w sklepie małych ciasteczek bezowych, aby zaoszczędzić czas i wysiłek.
3 wersje bezowej rozkoszy na deser
Istnieją trzy proste sposoby podawania tego pysznego deseru bezowego. Podajemy całe ciasteczka bezowe na talerzu z bitą śmietaną i pokrojonymi owocami. Dodatkowo ozdabiamy deser pokruszoną bezą i sproszkowanymi owocami. Można podać deser jako warstwy pokruszonej białej bezy i jaskrawoczerwonych truskawek w wysokich szklanych słoikach, aby uzyskać efektowny efekt wizualny. Można też włożyć pokruszone bezy, śmietanę i owoce do miski i wymieszać wszystko razem.
Uwielbiam używać gotowych ciastek bezowych, aby zaoszczędzić czas. Świetnie trzymają też bitą śmietanę i owocowe posypki. A jeśli macie naprawdę masz mało czasu, bitą domową śmietanę można zastąpić lodami lub bitą śmietaną z puszki.
Można też przygotować wersję na wielkanocny stół. Zamiast owoców dodać do deseru malutkie czekoladowe jajka.
Jak przygotować deser bezowy?
Składniki
– 4 ciastka bezowe i pokruszona beza do dekoracji
– 300 ml śmietanki kremówki
– 80 g cukru pudru
– 2 łyżeczki esencji waniliowej
– 1 garść pokrojonych w plastry lub kostkę truskawek
– 1-2 obrane, przekrojone na pół i pokrojone w plastry kiwi
Opcjonalne dodatki:
– 1 garść świeżych listków mięty
– 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Wlać śmietanę do średniej lub dużej miski, dodać cukier puder i esencję waniliową. Ubijać na średnich lub wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż śmietana stanie się lekka i puszysta. Umieść ciastka bezowe na talerzach lub miskach i udekorować bitą śmietaną, truskawkami i kiwi. Opcjonalnie udekorować świeżymi listkami mięty, dodatkową pokruszoną bezą i/lub posypać cukrem pudrem lub posypką owocową.