Bezowe tarteletki z budyniem i brzoskwiną

15 grudnia 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • opakowanie kruchego ciasta (w rolce)
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego dużego Delecta
  • 30 g cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 białka jaja
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Delecta

Przygotowanie:

Sześć foremek do tarteletek wyłożyć ciastem dociskając dobrze do ścianek. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180/190 stopni z wkładem 15 minut (kawałek papieru do pieczenia i garść ziaren fasoli). Papier i fasolę usunąć (można je wykorzystać kilkakrotnie, więc nie wyrzucać), piec jeszcze ok. 10 minut tak by ciasto nabrało złocistego koloru.

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mleka i cukru.

Wystudzone foremki napełnić budyniem. Budyń jest duży, dlatego wykorzystałam 1/2 opakowania na 6 tarteletek.

Na każdą foremkę z budyniem położyć osuszoną z syropu połówkę brzoskwini.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, ubijając dodać aromat Delecta.

Pianą wysmarować tarteletki, tak by przykryć całą brzoskwinię, w tym celu użyłam łyżeczki. Piec w niskiej temperaturze do momentu wysuszenia bezowej warstwy (150/160 stopni przez ok. 30minut)

file1292441037