Bezowe tarteletki z budyniem i brzoskwiną

15 grudnia 2010, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • opakowanie kruchego ciasta (w rolce)
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego dużego Delecta
  • 30 g cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 2 białka jaja
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Delecta

Przygotowanie:

Sześć foremek do tarteletek wyłożyć ciastem dociskając dobrze do ścianek. Ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180/190 stopni z wkładem 15 minut (kawałek papieru do pieczenia i garść ziaren fasoli). Papier i fasolę usunąć (można je wykorzystać kilkakrotnie, więc nie wyrzucać), piec jeszcze ok. 10 minut tak by ciasto nabrało złocistego koloru.

Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem mleka i cukru.

Wystudzone foremki napełnić budyniem. Budyń jest duży, dlatego wykorzystałam 1/2 opakowania na 6 tarteletek.

Na każdą foremkę z budyniem położyć osuszoną z syropu połówkę brzoskwini.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, ubijając dodać aromat Delecta.

Pianą wysmarować tarteletki, tak by przykryć całą brzoskwinię, w tym celu użyłam łyżeczki. Piec w niskiej temperaturze do momentu wysuszenia bezowej warstwy (150/160 stopni przez ok. 30minut)

file1292441037



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...