Bezowa rolada z truskawkami i masą serową

18 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 5 białek, szkl. cukru, 60 g płatków migdałowych.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Masę wylać na blaszkę o wym. 37x42cm., wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 8 min w temp. 200st, następnie 15 min w temp. 160st. Ciasto wyjąć na czysty papier stroną z migdałami, ostudzić.

Masa serowa: 250 g serka mascarpone, łyżka cukru, cukier waniliowy, 3/4 szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 30 dag truskawek.

Serek utrzeć z cukrami i jogurtem. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kosteczkę. Delikatnie wymieszać z masą. Krem rozsmarować na bezowym spodzie, ostrożnie zwinąć w roladę i schłodzić.

Ciasto fantastyczne, jedyny jego minus to to, że trzeba zjeść je w tym samym dniu, bo bezowy spód przestanie być kruchy.

file1342632283



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...