Bezglutenowe naleśniki, które podbijają podniebienia. Z mąk, o których wcześniej nie myślałaś

Avatar photo
24 kwietnia 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Zawsze myślałam, że naleśniki to klasyka, której niewiele już da się dodać. Mąka pszenna, jajko, mleko, patelnia – i gotowe. Ale gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi rodzajami mąk, okazało się, że naleśniki mogą smakować zupełnie inaczej – lżej, bardziej orzechowo, czasem egzotycznie, a nawet… bardziej zdrowo.

Dzisiaj zabieram Was w podróż po naleśnikowym świecie bez granic. Bo czy to śniadanie, obiad, czy deser – naleśnik zawsze znajdzie swoje miejsce na talerzu. I to nie tylko ten klasyczny!

naleśniki bezglutenowe

Mąka gryczana – dla fanów wytrawnych klimatów

Mąka gryczana ma intensywny, lekko orzechowy smak i świetnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami. To mąka bezglutenowa, pełna błonnika i białka. Idealna dla osób unikających glutenu lub po prostu szukających nowych smaków.

Przepis:

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 1 jajko

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oliwy

Wszystko miksujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Podaję je z duszonymi pieczarkami, szpinakiem i serkiem kozim. Cudo!

Mąka kokosowa – naleśnikowy deser z tropików

Kokosowa mąka to hit! Pachnie jak wakacje, jest naturalnie słodka i bogata w błonnik. Trzeba tylko pamiętać, że mocno chłonie płyny, więc nie warto przesadzać z ilością.

Przepis:

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej

  • 3 jajka

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Smażę malutkie placuszki i podaję z mango, bananem i gęstym jogurtem. Czasem dodaję też listki mięty dla świeżości.

Mąka owsiana – na zdrowe śniadanie

Zblendowane płatki owsiane i już mamy domową mąkę! To idealna baza dla sycących, lekkich naleśników, które można jeść bez wyrzutów sumienia.

Przepis:

  • 1 szklanka mąki owsianej

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)

  • 1 dojrzały banan (rozgnieciony)

Wszystko mieszam i smażę bez tłuszczu na teflonowej patelni. Dodaję masło orzechowe, borówki i trochę syropu klonowego. Idealnie!

Mąka jaglana – delikatność z nutą słodyczy

Mąka z kaszy jaglanej daje naleśniki miękkie i lekko słodkawe. Świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Przepis:

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  • 1 jajko

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • szczypta soli

Podaję je z pieczonymi warzywami i jogurtem naturalnym albo – na słodko – z duszonymi jabłkami i cynamonem. Pycha!

Mąka z ciecierzycy – naleśniki rodem z Indii

To mój hit na kolacje. Mąka z ciecierzycy daje naleśniki w stylu indyjskim – lekko pikantne, sycące i… wyjątkowe!

Przepis:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy

  • 1,25 szklanki wody

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • szczypta chili

  • sól, pieprz

Podaję je z jogurtem naturalnym, świeżą kolendrą i warzywnym curry. Aromatyczne i rozgrzewające!

Naleśniki to nie tylko danie – to styl życia. Zwłaszcza kiedy eksperymentujemy z różnymi rodzajami mąk, zmieniają się nie tylko smaki, ale też tekstury, aromaty i wartości odżywcze. Dzięki tym wariacjom każdy znajdzie coś dla siebie – bez względu na dietę, preferencje czy porę dnia.



FORUM - bieżące dyskusje

Najbliższa przyszłość...
To musisz się sprężyć. Czasu niewiele. Najgorzej, jeśli trzeba jeszcze na jakieś decyzje...
Ukraińskie dzieci urodzone w Polsce…
Słyszałam wypowiedź w mediach odnoszącą się właśnie do tego zasilania nas w kwestii demograficznej....
analiza kolorystyczna co myslicie
To masz dobre oko, że wybierasz i czujesz się najlepiej w tym,...
Czy koty rozumieją co mówimy?
Myślę, że dużo są w stanie wywnioskować po tonie naszego głosu. Zauważyłam, że...