Bezglutenowe naleśniki, które podbijają podniebienia. Z mąk, o których wcześniej nie myślałaś

dodał: Małgorzata Kopeć
Zawsze myślałam, że naleśniki to klasyka, której niewiele już da się dodać. Mąka pszenna, jajko, mleko, patelnia – i gotowe. Ale gdy zaczęłam eksperymentować z różnymi rodzajami mąk, okazało się, że naleśniki mogą smakować zupełnie inaczej – lżej, bardziej orzechowo, czasem egzotycznie, a nawet… bardziej zdrowo.
Dzisiaj zabieram Was w podróż po naleśnikowym świecie bez granic. Bo czy to śniadanie, obiad, czy deser – naleśnik zawsze znajdzie swoje miejsce na talerzu. I to nie tylko ten klasyczny!
Mąka gryczana – dla fanów wytrawnych klimatów
Mąka gryczana ma intensywny, lekko orzechowy smak i świetnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami. To mąka bezglutenowa, pełna błonnika i białka. Idealna dla osób unikających glutenu lub po prostu szukających nowych smaków.
Przepis:
-
1 szklanka mąki gryczanej
-
1 jajko
-
1,5 szklanki mleka roślinnego
-
szczypta soli
-
1 łyżka oliwy
Wszystko miksujemy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Podaję je z duszonymi pieczarkami, szpinakiem i serkiem kozim. Cudo!
Mąka kokosowa – naleśnikowy deser z tropików
Kokosowa mąka to hit! Pachnie jak wakacje, jest naturalnie słodka i bogata w błonnik. Trzeba tylko pamiętać, że mocno chłonie płyny, więc nie warto przesadzać z ilością.
Przepis:
-
1/3 szklanki mąki kokosowej
-
3 jajka
-
1/2 szklanki mleka kokosowego
-
1 łyżeczka syropu klonowego
Smażę malutkie placuszki i podaję z mango, bananem i gęstym jogurtem. Czasem dodaję też listki mięty dla świeżości.
Mąka owsiana – na zdrowe śniadanie
Zblendowane płatki owsiane i już mamy domową mąkę! To idealna baza dla sycących, lekkich naleśników, które można jeść bez wyrzutów sumienia.
Przepis:
-
1 szklanka mąki owsianej
-
1 jajko
-
1 szklanka mleka (może być roślinne)
-
1 dojrzały banan (rozgnieciony)
Wszystko mieszam i smażę bez tłuszczu na teflonowej patelni. Dodaję masło orzechowe, borówki i trochę syropu klonowego. Idealnie!
Mąka jaglana – delikatność z nutą słodyczy
Mąka z kaszy jaglanej daje naleśniki miękkie i lekko słodkawe. Świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Przepis:
-
1 szklanka mąki jaglanej
-
1 jajko
-
1 szklanka wody gazowanej
-
szczypta soli
Podaję je z pieczonymi warzywami i jogurtem naturalnym albo – na słodko – z duszonymi jabłkami i cynamonem. Pycha!
Mąka z ciecierzycy – naleśniki rodem z Indii
To mój hit na kolacje. Mąka z ciecierzycy daje naleśniki w stylu indyjskim – lekko pikantne, sycące i… wyjątkowe!
Przepis:
-
1 szklanka mąki z ciecierzycy
-
1,25 szklanki wody
-
1/2 łyżeczki kurkumy
-
szczypta chili
-
sól, pieprz
Podaję je z jogurtem naturalnym, świeżą kolendrą i warzywnym curry. Aromatyczne i rozgrzewające!
Naleśniki to nie tylko danie – to styl życia. Zwłaszcza kiedy eksperymentujemy z różnymi rodzajami mąk, zmieniają się nie tylko smaki, ale też tekstury, aromaty i wartości odżywcze. Dzięki tym wariacjom każdy znajdzie coś dla siebie – bez względu na dietę, preferencje czy porę dnia.