Beza Pawłowej mmmmm pycha :)

28 listopada 2012, dodał: marta101091
Artykuł zewnętrzny

BEZA PAWŁOWEJ JASNA

Beza:

  • 6 białek jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 1,5 szklanki cukru lub cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie dodajemy jeśli korzystamy z cukru waniliowego)
  • 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Wierzch:

  • 500 ml śmietanki kremówki (schłodzona przez 1 godzinę na najwyższej półce lodówki)
  • 6 dużych truskawek (pokrojone na połówki lub w ćwiartki)
  • 1 kiwi (pokrojone na plasterki)
  • 1/2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich
  • Wykonanie:
  • Krok 1. Nagrzewamy piekarnik do 100-150 °C z włączonym termoobiegiem.
  • Krok 2. W dużej misce, za pomocą miksera elektrycznego, na najniższych obrotach ubijamy na sztywno białka z solą.
  • Krok 3. Nadal ubijając, zwiększamy obroty miksera do średniej prędkości i  stopniowo, w 3-4 partiach, dosypujemy cukier wymieszany z mąką kukurydzianą. Każda partia musi dokładnie się rozpuścić w masie przed wsypaniem kolejnej.
  • Krok 4. Pod koniec ubijania do masy dolewamy ocet i ekstrakt waniliowy. Masa powinna mieć gęstą, sztywną konsystencję.
  • Krok 5. Masę wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby utworzyła kopiec. Pieczemy w piekarniku przez ok. 50-60 minut tak, żeby z  wierzchu beza pozostała biała i delikatnie popękała. Jeśli beza jest wąska i wysoka, wybieramy wyższą temperaturę pieczenia (do 150 °C) i  wydłużamy czas pieczenia do 1,5 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy w którymś miejscu beza nie zaczyna zmieniać koloru i w razie potrzeby obracamy papier z masą bezową lub przykrywamy bezę folią aluminiową.
  • Krok 6. Upieczoną bezę studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez kolejną godzinę.
  • Krok 7. Kiedy beza jest wystudzona, ubijamy ze śmietanki kremówki bitą śmietanę.
  • Krok 8. Wykładamy bitą śmietanę na wierzch bezy i dekorujemy owocami.
  • Alternatywnie, zamiast jednej dużej bezy, można przygotować 6-8 mniejszych i po upieczeniu każdą z osobna ozdobić bitą śmietaną i owocami.

BEZA PAWŁOWEJ CIEMNA

Beza:

białka z 6 jajek

250g drobnego cukru

3 łyżki przesianego kakao

1 łyżeczka octu balsamicznego lub octu winnego

50g drobno posiekanej czekolady

Wierzch:

500ml śmietanki kremówki

500g malin (użyłam mrożonych)

2-3 łyżki gorzkiej startej czekolady do posypania

1. Ubij białka na pół sztywno i, nadaj ubijając, powoli dodawaj cukier. Dodawaj łyżka po łyżce, aż piana stanie się sztywna i lśniąca.

2. Następnie delikatnie posyp pianę kakao, dodaj ocet i wymieszaj silikonową szpatułką. Dodaj następnie posiekaną czekoladę i ponownie dokładnie wymieszaj.

3. Rozłóż bezę na blasze z pergaminem, formując koło o średnicy około 23cm – pamiętaj, że beza jeszcze trochę się rozleje podczas pieczenia.

4. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a następnie szybko zredukuj temperaturę do 150 stopni. Piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz i otwórz piekarnik, ale nie wyjmuj przez jakiś czas bezy – dzięki temu nie popęka zbyt mocno (chociaż ja uważam, że te pęknięcia dodają jej uroku)

5. Na krótko przed podaniem ubij pianę, a następnie połóż ją szpatułką na bezę. Następnie posyp malinami (lub innymi owocami leśnymi) i czekoladą.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...