Bez – przepisy na jego wykorzystanie

26 czerwca 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Bez to roślina należąca do rodziny piżmaczkowatych. Jego działanie jest bardzo szerokie, ale przede wszystkim zwiększa odporność i pomaga w walce z wirusami. Jak go mądrze wykorzystać? Do czego mogą się przydać kwiaty bzu?

 

Właściwości lecznicze

 

działają napotnie

pomagają odkrztuszać wydzieliny z oskrzeli

wspomagają samooczyszczanie zatok

pomagają  w przeziębieniu i grypie

działają przeciwzapalnie

mają właściwości moczopędne

oczyszczają organizm

wspomagają odporność organizmu

stosowane zewnętrznie redukują trądzik oraz stany zapalne skóry

Kiedy zbierać?

Czarny bez kwitnie od maja do lipca. W pełnym zakwicie znajdują się zazwyczaj na początku czerwca. Należy unikać kwiatów wyschniętych, przegniłych oraz  już przekwitłych. Bez najlepiej zbierać w dni suche i słoneczne.

Sok idealny na  przeziębienie

Składniki:

1 litr soku z owoców bzu

1 szklanka cukru

3-4 g kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Sok możemy uzyskać poprzez użycie sokowirówki lub ręczne odciskanie przez płótno. Do soku dodaj kwasek cytrynowy oraz cukier. Następnie zalej do słoików i spasteryzuj.

Wino

Składniki:

7 litrów wody

3 litry świeżych owoców bzu

2 dag drożdży

2-2,5 kg cukru

Przygotowanie:

Wodę wymieszaj z cukrem i zagotuj. Odstaw do wystudzenia, następnie wysyp świeże owoce czarnego bzu. Podgrzej wszystko, ale pamiętaj, aby nie dopuścić do wrzenia. Ostudź wino pod przykryciem. Dodaj drożdże  i dokładnie wymieszaj. Przelej  do gąsiora i podstępuj dokładnie tak jak ze zwykłym winem.

Znalezione obrazy dla zapytania wine

Kwiatu bzu w cieście waniliowym

Składniki:

6 baldachów kwiatu czarnego bzu

2 jajka,

3 łyżki mąki

4 łyżki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cukru waniliowego

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder

cynamon

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj mleko, cukier waniliowy i wszystko zmiksuj. Białka należy ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Na wysokiej patelni rozgrzej olej. Kwiaty bzu namaczaj w cieście i smaż na oleju do zarumienienia. Nadmiar tłuszczu z baldachów możesz odsączyć na ręcznikach papierowych. Podawaj posypane cukrem pudrem i odrobiną cynamonu.

Znalezione obrazy dla zapytania kwiaty bzu w ciescie waniliowym

W cieście z orzechami włoskimi

Składniki:

 

125 g mąki pszennej

4-5 kwiatów czarnego bzu

150 ml mleka

0,5 łyżki cukru

1 jajko

15 g masła

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kwiaty opłucz pod zimną wodą i osusz. Masło rozpuść i ostudź. Mleko, mąkę, cukier, jajko, sól, masło oraz proszek do pieczenia przerób na ciasto. Następnie dodaj starte, posiekane albo zmiksowane orzechy włoskie. Nasze ciasto powinno osiągnąć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kwiaty dokładnie maczamy w cieście i smażymy na patelni na średnim ogniu i głębokim oleju. Po obu stronach ok 2-3 minuty. Gotowe kwiaty odsącz na ręczniku papierowym i podawaj z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym albo marmoladą.

Znalezione obrazy dla zapytania kwiatu bzu w ciescie z orzechami

 

 

Syrop

Składniki:

25-30 baldachów czarnego bzu

1 kg cukru

1 litr źródlanej wody

sok z dużej cytryny

Przygotowanie:

Kwiaty rozłóż na białej kartce papieru i pozostaw na godzinę.  Oskub kwiatki z gałązek najłatwiej za pomocą widelca. Zagotuj litr wody z kilogramem cukru oraz sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wrzącym syropem zalej kwiatki i odstaw do zaparzenia. Kiedy całość ostygnie przecedź przez gazę i zagotuj ponownie. Syrop przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręć dokładnie i odwróć do góry dnem. Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Znalezione obrazy dla zapytania Lilac flower syrup

Dżem truskawkowo – bzowy

Składniki:

500 g truskawek

200 g cukru

pół opakowania pektyny

3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego

1 łyżka soku z cytryny

otarta skórka z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Truskawki opłucz i odetnij szypułki. Następnie pokrój je w ćwiartki i zasyp cukrem wymieszanym ze skórką  cytryny. Kiedy owoce puszczą już sok, to dodaj sok z cytryny oraz czyste kwiaty bzu. Ugotuj wszystko do uzyskania dobrej konsystencji, wyłów kwiaty bzu i dodaj pektynę. Gorący dżem przełóż do słoików i zakręć.

Znalezione obrazy dla zapytania Lilac flower and strawberries jam

Racuchy

Składniki:

10 gałązek kwiatu czarnego bzu

1 szklanka mleka

1 jajko

2 dag drożdży

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

1 szklanka mąki

Przygotowanie:

Letnie mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami , wsypujemy cukier waniliowy oraz sól i wbijamy jajko. Całość mieszamy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę i miksujemy. Odstaw na 30 minut, aby ciasto wyrosło. Kwiaty czarnego bzu przepłukujemy i zanurzamy w cieście. Smażymy na patelni do zarumienienia z dwóch stron. Usmażone racuchy kładziemy na ręczniku papierowym i podajemy z cukrem pudrem.

Znalezione obrazy dla zapytania Lilac flower pancakes

zobacz również:

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz